You Are Here: Home » Αρθρα » ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η Υγεία και η Ειρήνη στον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα χτίζονται στα πρώτα στάδια της Ζωής

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η Υγεία και η Ειρήνη στον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα χτίζονται στα πρώτα στάδια της Ζωής

Ιωάννα Μαρή, Ψυχολόγος, συγγραφέας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προγεννητικής Αγωγής ( ΟΜΑΕΠ ) και της Ελληνικής Εταιρείας. Ομιλία στο ξενοδ. Divani Caravel.

 

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα (των τελευταίων 30 έως 50 ετών) αποφαίνεται ότι τα πρώτα στάδια της ζωής, ήτοι η προγεννητική περίοδος –από τη σύλληψη έως τη γέννηση- προπαντός, και τα πρώτα 7 μετά τη γέννηση χρόνια έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη του ανθρώπου, είναι θεμέλιο της υγείας του, της ψυχικής του ισορροπίας, ακόμη και του χαρακτήρα του και των δεξιοτήτων και χαρισμάτων του. Το κλειδί είναι ο τρόπος της ζωής των γονέων, μητέρας, και πατέρα. Σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα, ακούσματα, εικόνες, ευχές, οράματα, όλα διαμορφώνουν την αναπτυσσόμενη ζωή, πριν από τη γέννηση και στα πρώτα χρόνια μετά απ’ αυτήν.

Η εμβρυική ζωή: οι ρίζες της ανθρώπινης ύπαρξης
Οι 9 μήνες που ο νέος άνθρωπος διανύει στη μήτρα της μητέρας, είναι το πρώτο του περιβάλλον, το πρώτο του μικρό σύμπαν. Σκέψεις, συναισθήματα της μητέρας και του πατέρα, λόγος, ήχοι, μουσική, φως, χρώματα, εικόνες, αρώματα, η τροφή της εγκύου, όλα χτίζουν την υγεία του σώματός του και μέσα από βαθιές εγγραφές στην κυτταρική του μνήμη, διαμορφώνουν τον αυριανό του χαρακτήρα, ακόμη και τη νοοτροπία, τις κλίσεις και τα χαρίσματά του.
Η ψυχική και πνευματική ζωή της μητέρας παίζουν κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτήν τη διαμόρφωση. Τα θετικά συναισθήματα και οι εντυπώσεις, της επιτρέπουν την αδιάλειπτη τροφοδότηση του εμβρύου με όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ώστε να δομηθεί τέλεια και ολοκληρωμένα ο σκελετός του, τα όργανά του και τα εγκεφαλικά κέντρα… Αν η εσωτερική γαλήνη της μητέρας, η αγάπη της και οι θετικές καταστάσεις του ψυχισμού της επαναλαμβάνονται, και επομένως οι ορμόνες της αγάπης και της χαράς (ενδορφίνες, ωκυτοκίνη) κατακλύζουν συνέχεια τον οργανισμό της και τον οργανισμό του παιδιού, δημιουργούνται σ’ αυτό προδιαθέσεις, έως αδρές γραμμές, ενός χαρακτήρα χαρούμενου, αισιόδοξου και βαθειά ειρηνικού. Αντίθετα, όταν κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα στη μητέρα, η τροφοδοσία του εμβρύου είναι ασυνεχής και η ροή των στοιχείων στα κέντρα και τα όργανά του είναι διακοπτόμενη, με αποτέλεσμα την ελλιπή δόμησή τους. Αν για ένα χρονικό διάστημα η τροφοδοσία του εμβρύου δεν είναι συνεχής, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε ατελή έως και προβληματική ανάπτυξη του νέου οργανισμού, ενώ ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα. Το παιδί αυτό θα έχει δεχθεί συγχρόνως εγγραφές άγχους, λύπης, απαισιοδοξίας, που θα διαμορφώσουν την αυριανή του ψυχοσύνθεση.
Αν λοιπόν επιθυμούμε, ως γονείς και ως έθνος να διαμορφώσουμε μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, πρέπει να ασχοληθούμε με την αγωγή του παιδιού πριν από τη γέννησή του, ήδη από τη σύλληψη. Η προγεννητική αγωγή θέτει τα θεμέλια της Υγείας, της Ισορροπίας και της Ειρηνικής προσωπικότητας. Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα, απόλυτα σύμφωνα με την αρχαιοελληνική και νεοελληνική σοφία, επιβεβαιώθηκαν από το σύγχρονο νέο κλάδο της Επιγενετικής Επιστήμης, η οποία ήδη θεωρεί ότι ο κυρίαρχος παράγων επίδρασης προς την διαπλασσόμενη νέα ζωή δεν είναι τα γονίδια αλλά το περιβάλλον της μήτρας.
Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι αναπτύξεις του νευροβιολόγου Gerald Hüther στο βιβλίο του «Το μυστικό των εννέα πρώτων μηνών» (εκδόσεις Πολύτροπον). «Πριν από λίγο πιστεύαμε ακόμη ότι η προγεννητική ανάπτυξη καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικά προγράμματα. Αλλά στο μεταξύ αποδείχθηκε πως αυτή η πίστη ήταν μια πλάνη… Χρειάσθηκε να κατανοήσουμε ότι οι ακολουθίες DNA του μητρικού και πατρικού γενώματος, που συντήκονται μέσα στο γονιμοποιημένο ωάριο, συνιστούν ένα φάσμα μόνο των ενδεχομένων δυνατοτήτων περαιτέρω εξέλιξης. Το τί πράγματι θα προκύψει απ’ αυτά τα δεδομένα, αν και σε ποιό βαθμό αυτά θα αξιοποιηθούν και με ποιό τρόπο θα καθορίσουν την λειτουργική ωρίμανση του αγέννητου παιδιού, μελλοντικού ενηλίκου, αυτό δεν εναπόκειται στην εξουσία των γονιδίων, αλλά εξαρτάται πολύ συγκεκριμένα από την κατάσταση και τον τρόπο ζωής της μέλλουσας μητέρας (από το αν καπνίζει, αν παίρνει φάρμακα, αν είναι φορτισμένη, αγχωμένη, ή αν αντίθετα χαίρεται ανέμελα για τον ερχομό του παιδιού της).Πέραν ακόμη και αυτού, η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία έχει βιωθεί η σύλληψη συνεισφέρει επίσης και στην επιλογή των γονιδίων.

Συμπερασματικά: ο σύγχρονος νέος κλάδος της Επιγενετικής έχει τελείως απομακρυνθεί από την παλαιά αντίληψη της μονοκρατορίας των γονιδίων και ήδη δέχεται ότι το περιβάλλον της μήτρας, δηλ. σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα, μητέρας και πατέρα αλλά και ήχοι, εικόνες, μουσική, κλπ. διατροφή και φυσική ζωή της μητέρας υπερισχύει στην διαμόρφωση της υγείας, του χαρακτήρα, των ιδιοτήτων, ικανοτήτων, χαρισμάτων του παιδιού που θα γεννηθεί και του ενηλίκου, στον οποίο το παιδί αυτό θα διαμορφωθεί, διότι το περιβάλλον κι όχι τα γονίδια καθορίζουν την φυσική και ψυχοπνευματική ιδιοσυστασία του παιδιού. Ανάλογα με την ποιότητα ζωής της μητέρας, του πατέρα και την επίδραση του περιβάλλοντός τους, άλλα στοιχεία (τα «όμοια») του γενετικού κεφαλαίου του παιδιού «θα εκφρασθούν» δηλ. θα εκδηλωθούν κι άλλα θα μείνουν «σιωπηρά», αδρανή, δεν θα εκφρασθούν. Αυτή η νέα γνώση της επιγενετικής επιστήμης είναι ύψιστης σημασίας, αφού δείχνει την πολύ μεγάλη δύναμη των μελλόντων γονέων να διαμορφώσουν θετικά φυσική και ψυχική υγεία στο μελλογέννητο παιδί τους. Ύψιστης σπουδαιότητας είναι η σωστή δόμηση του εγκεφάλου του εμβρύου.«Οι μέλλοντες γονείς είναι πραγματικοί γενετικοί αρχιτέκτονες. Επείγει αυτό να το πληροφορηθούν.»εξηγεί ο γενετιστής Dr Bruce Lipton.

Οι μικροί κανόνες που θεμελιώνουν την υγεία και την εξέλιξη του παιδιού
Τα 7 πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση, συμπληρώνεται και εδραιώνεται η αρχική θεμελίωση σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης του παιδιού. Οι γονείς με τον αρμονικό, σε κάθε επίπεδο, τρόπο της ζωής τους, με το παράδειγμά τους μπορούν να συμβάλουν στην συνέχιση του έργου της ανάπτυξης.
Ας τονίσουμε και πάλι ότι τόσο η προγεννητική αγωγή, όσο και η μεταγεννητική πρώιμη αγωγή δεν περιλαμβάνουν περίπλοκους και δυσβάστακτους κανόνες. Συνίστανται σε μερικούς απλούς κανόνες ζωής, σχετικούς με ένα υγιή, ήρεμο χαρούμενο και θετικό και ευτυχισμένο τρόπο ζωής των υποψηφίων γονέων και των μικρογονέων.

Προγεννητικά συνιστώνται: υγιεινή διατροφή και υγιής τρόπος ζωής, ήρεμη και χαρούμενη επικοινωνία του ζεύγους μεταξύ τους και με το παιδί, το καλωσόρισμα της νέας ύπαρξης και η εκδήλωση της αγάπης των γονιών προς αυτό, ένας γενικά αισθητικός τρόπος ζωής, με μουσική, τέχνη, επαφή με τη φύση, με αισιοδοξία και ανάταση.

Μεταγεννητικά, στα πρώτα 7 χρόνια, οι γονείς έχουν να προσφέρουν:
-αγάπη αλλά και αυστηρότητα, με πρόγραμμα και πειθαρχία μέσα από κανόνες ζωής, αναγκαίους, ώστε το παιδί να αποκτήσει συναίσθηση των ορίων.
-Με το παράδειγμά τους να δώσουν στο παιδί την αίσθηση του θαυμαστού που μας περιβάλλει,
-Να βοηθήσουν την πρακτικότητά του και την άσκησή του σε λεπτές εργασίες,
-Να οργανώνουν τη δράση του, ποτέ ένα παιδί δεν πρέπει να μένει αδρανές.
-Μόνο θετικός, σαφής και κατανοητός να είναι ο λόγος τους.
– Μουσική καλή, ζωγραφική, μύθοι, παραμύθια, επαφή με τη φύση θα διδάξουν στο παιδί την αισθητική και τις αξίες της ζωής,
-Συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, συμμετοχή στη ζωή της οικογένειας και του σχολείου, αποτελούν την πρώτη διδαχή στο ρόλο του αυριανού πολίτη.
Μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας γέρων Σωφρώνιος του Εσσεξ, αναφέρει: «όσο οι άνθρωποι παραμένουν όμοιοι με τα άγρια θηρία, δεν πρέπει να περιμένουμε ειρήνη πάνω στη γη». Για να ανυψώσουν την ανθρωπότητα οι γυναίκες πρέπει, συνειδητοποιώντας το σπουδαιότερο λειτούργημά τους, τη μητρότητα, να φέρουν στον κόσμο παιδιά πνευματικά, Αυτά τα παιδιά θα αισθάνονται τη σοφία της δημιουργίας του κόσμου, από την κοιλιά της μητέρας τους.
Όλες οι γυναίκες και άνδρες της Ελλάδας, της γης, όλοι οι νέοι και νέες πρέπει να μάθουν αυτήν την σπουδαία αποστολή – απλή και φυσική – που η φύση τους έχει αναθέσει: Να συμβάλουν στην δημιουργία μιας καλύτερης, αληθινά ανθρώπινης νέας γενιάς, της γενιάς της Ειρήνης, της Αγάπης, της Δημιουργικότητας. Είναι οι πρώτες, οι πρώτοι και γι’ αυτό οι πιο δυναμικοί παιδαγωγοί του ανθρώπου, της ανθρωπότητας.

Η ειρήνη, η αδελφοσύνη της κοινωνίας μας εξαρτάται από την συνειδητότητά τους. Και όλοι, οικείοι, πολίτες και κυβερνώντες μπορούμε να βοηθήσουμε, εισάγοντας μαθήματα προγεννητικής και μεταγεννητικής αγωγής στην σχολική και τριτοβάθμια παιδεία και στους θεσμούς της υγείας και κοινωνικής εργασίας και διαδίδοντας το μήνυμα της σπουδαιότητας της αγωγής του παιδιού στα πρώτα στάδια της ζωής.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top