You Are Here: Home » Αρθρα » ΣΤΑΧΤΗ ΑΠΟ ΞΥΛΑ …ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

ΣΤΑΧΤΗ ΑΠΟ ΞΥΛΑ …ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους. Λίγοι γνωρίζουν πως η στάχτη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί τα ξύλα να είναι φυσικά, όχι επεξεργασμένα, και να μην περιέχουν υπολείμματα από βαφές, κόλες κ.λπ.. Ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο.

karvounaΗ στάχτη στο …μικροσκόπιο
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%Β (ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Η καλύτερης ποιότητας στάχτη προέρχεται από χαμηλές θερμοκρασίες. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη, ενώ ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη απ’ ότι το εσωτερικό του ξύλου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.

Χρήσεις της στάχτης
1. Αλισίβα για καθάρισμα. Βράζουμε 2-3 κουταλάκια στάχτη σε ένα μπρίκι νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης. Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κ.α.

2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και καθαρίζουμε τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4. Κατά της δυσοσμίας. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα π.χ. σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6. Στην υγιεινή. Η στάχτη χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών.

7. Μπορούμε να λουστούμε με αλισίβα και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, (ευνοεί περισσότερο τα λιπαρά μαλλιά).

staxti18. Στη μαγειρική. Σε 1 ποτήρι νερό βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στάχτη να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Μετά τη σουρώνουμε με φίλτρο του καφέ και βγαίνει ένα πεντακάθαρο νεράκι, στην αφή ένα κολλώδες διάλυμα. Αυτή είναι η αλισίβα, δηλαδή η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιούμε την αλισίβα στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, ακόμη και στο ψωμί, που γίνεται πιο αφράτο και δεν τρίβεται. Δίνει θαυμάσια γεύση και βελούδινη υφή στα φαγητά, αλλά και καθαρίζει το έντερο από παθογόνους μικροοργανισμούς.

9. Στην κηπουρική. Χρησιμοποιείται ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Η στάχτη κάνει τη γη πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους ευνοεί την θρέψη των φυτών. Όμως, η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες ή τα βατόμουρα. Είναι καλό να χρησιμοποιείται με φειδώ και να γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13. Απωθεί τα ζώα. Τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με τη στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια κα.

14. Διώχνει τα μυρμήγκια. Αν ρίξουμε λίγη στάχτη στη μυρμηγκοφωλιά τους, δε μπορούν να μεταφέρουν τη στάχτη και αλλάζουν φωλιά!

15. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

17. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.

18. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, και με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Όμως η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους. Μπορούν να διατηρηθούν σε μείγμα πηλού, στάχτης, αλατιού, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από στάχτη. Η σόδα είναι το πιο γνωστό αποσκληρυντικό του νερού (Na2SO4 + CaCO3 + 2 C gNa2CO3 + 2 CO2 + CaS). Παράγεται από βράσιμο μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι.

22. Χρησιμοποιείται σαν φίλτρο. Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση, μπορούμε να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν φίλτρο.

23. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε στην στάχτη.

25. Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες βοηθούν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως ντουλάπια, υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26. Σβήνουμε τη φωτιά γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27. Για συντήρηση. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων, όπως των φασολιών, σε μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη, ώστε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει πως η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς σε μόλυνση.

28. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αλλά ούτε και με το χώμα.

29. Παλιά, για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και το κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

30. Σε πληγές. Σκοτώνει κάθε μικρόβιο και επιταχύνει την επούλωση. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

Αλισίβα για το πλυντήριο
Συστατικά: 5-6 λίτρα βρόχινο ή απιονισμένο νερό 3-4 λίτρα λευκή στάχτη κοσκινισμένη από 100% ξύλα 1 μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα περιεκτικότητας 6 λίτρων
Διαδικασία: Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση στάχτη και μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να γεμίσει. Η στάχτη μετά από λίγες ώρες θα καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας, αυτό είναι φυσικό φαινόμενο. Βράζουμε το μίγμα για 10 λεπτά κάθε μέρα για ένα μήνα περίπου και περιμένουμε το νερό να γίνει καφέ- κίτρινο, τότε θα είναι έτοιμη η αλισίβα. Την περνάμε από ένα φίλτρο του καφέ μεταγγίζοντας προσεκτικά το νερό χωρίς να ταράξουμε την στάχτη. Την βάζουμε σε ένα μπουκάλι. Μπορούμε να προσθέσουμε στα 4 λίτρα αλισίβας- ένα κουταλάκι αιθέριο έλαιο όπως λεμόνι, λεβάντα κ.α. Θα μυρίζει τέλεια! Η δόση που μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πλύση είναι 1 ποτήρι του νερού κατευθείαν μέσα στον κάδο. Η αλισίβα κάνει καλό και στο πλυντήριο για να μην πιάνει άλατα, αφού περιέχει σόδα, μαλακώνει το νερό και καθαρίζει.
Συμβουλές
Χρησιμοποιούμε μόνο ανοξείδωτη κατσαρόλα γιατί η αλισίβα αντιδρά με τα μέταλλα και μπορεί να έχει προβλήματα το τελικό προϊόν. Δεν χρησιμοποιούμε την κατσαρόλα αυτή για φαγητό. Το κατακάθι της αλισίβας το χρησιμοποιούμε στον καθαρισμό της τουαλέτας. Η αλισίβα για τα ρούχα έχει πολύ υψηλό pH=14, ενώ για τα τρόφιμα έχει pH=10. Το χρώμα της αλισίβας για τα ρούχα είναι καφέ-κίτρινο σκούρο, ενώ για τα τρόφιμα ελαφρώς κίτρινο.

Κάτασπρα δόντια με στάχτη, φασκόμηλο και γλυκάνισο!
Συνταγή:
3 κουταλιές της σούπας φασκόμηλο (σκόνη) που είναι φυσικό λευκαντικό των δοντιών. 6 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο (σκόνη) που έχει αντισηπτική, καθαριστική, παρασιτοκτόνα και αρωματική δράση. 3 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλα, που είναι ιδανική για τον καθαρισμό μεταξύ των ούλων και των δοντιών). 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (σκόνη) είναι καθαριστική, αντισηπτική και πολύ αρωματική.
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά και μετά τα περνάμε από ένα λεπτό τούλι για να πάρουμε μια πολύ λεπτή σκόνη. Βάζουμε την σκόνη σε πλαστικό μπουκαλάκι με μικρό άνοιγμα. Ρίχνουμε όση ποσότητα θέλουμε στην οδοντόβουρτσα. Είναι καταπληκτική καθαρίζει τέλεια τα δόντια και τα κάνει κάτασπρα!

Πηγή: http://fysikaproionta.blogspot.gr

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top