You Are Here: Home » Ο εκδότης » Πρώτο τεύχος

Πρώτο τεύχος

Το Υγείας Όραμα, είναι μια υποχρέωση απέναντι στην ευκαιρία που μου δόθηκε, να ζω και να αισθάνομαι. Είναι επίσης μια ηθική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία της οποίας είμαι μέλος και στη φύση της ζωής που με διατηρεί παρέχοντας μου τα αναγκαία. Ο κόσμος αλλάζει, πάντα άλλαζε και πάντα θα βρίσκεται σε μια αέναη κίνηση, εγκαταλείποντας το παλιό και ανανεώνοντας τον εαυτό του με το νέο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο και ό,τι αυτός δημιουργεί.

Τους τελευταίους αιώνες, μετά το Διαφωτισμό, ο άνθρωπος καβάλησε το άρμα της λογικής, του ορθού-λογισμού και της επιστήμης. Στην επιστήμη έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ανάγοντάς τη στο χώρο που άλλοτε κατείχε η θρησκευτική πίστη. Καταλήγοντας σήμερα στην επιστημολατρεία αναζητούμε το ελιξίριο της ευτυχίας μέσα από την επιστημονική έρευνα και τον οικονομικό πλούτο. «Τώρα μεγαλώνει μια γενιά που νιώθει στο πετσί της αυτή τη, φαινομενικά εξαιρετικά επιτυχή στρατηγική. Μια στρατηγική που της κληροδότησε μια λεηλατημένη γη, ένα περιβάλλον μολυσμένο, μια αμετάκλητα χαμένη ποικιλία μορφών ζωής και που εγκαταλείπει όλο και περισσότερους ανθρώπους με το αίσθημα ότι είναι μόνοι και παραμένουν μόνοι σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο απειλητικός»1.

«Αναζητούμε μια θεωρία ικανή να περιγράψει τις δυνάμεις της φύσης μέσα σε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο, την αποκαλούμενη ενοποιημένη θεωρία πεδίου»2. Αποφεύγουμε να δούμε τη δυστυχία και την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η ζωή μας. Αποφεύγουμε να αναρωτηθούμε ποιο είναι αυτό το συναίσθημα που μας διακατέχει, ποια είναι τα κίνητρα που μας ωθούν και ποιες οι προθέσεις που μας οδηγούν.

Χρησιμοποιώντας ο καθένας την υποκειμενική του λογική, χρυσώνουμε το χάπι του παραλόγου που έχει πάρει απίστευτα μεγάλες και καταστροφικές διαστάσεις, τόσο στις μεταξύ μας σχέσεις όσο και στη σχέση μας με το περιβάλλον, του οποίου αποτελούμε μέρος της έκφρασης και της οντότητάς του.

Στις μέρες μας βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να δραττόμαστε τους καρπούς των προηγούμενων γενεών. Αναγνωρίζουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι κάποιος ευθύνεται. Ακόμη δεν τολμάμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη της δικής μας ευθύνης και συμμετοχής στην αλλαγή ρότας. Ίσως και να πρέπει να αλλάξουμε τις προθέσεις μας. Απειλούμαστε από την αλαζονεία και την απληστία, ο εγωισμός έχει καταβάλει την ύπαρξή μας σαν μεταδοτική ασθένεια η οποία έχει διανύσει όλα τα μεταστατικά στάδια, έχει εξαπλωθεί σε όλο μας το είναι. Είναι προφανές ότι η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ξεπεράσουμε τη φαινομενική μας αδυναμία και σταθούμε θαρρετά ο καθένας μόνος του, απέναντι στην ύπαρξή του.

Γιατί η φύση, μας έδωσε όλα τα αναγκαία μέσα γι’ αυτό το σκοπό, είμαστε και συμμετέχουμε σε ένα θαύμα. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι κάναμε λάθος που ορίσαμε τον εγωισμό ως το σημείο αναφοράς, παρότι περιορίζει, καταπιέζει τις υγιείς προθέσεις μας.

Η Εναλλακτική Ιατρική θα είναι το επίκεντρο στο Υγείας Όραμα χωρίς αυτό να θεωρηθεί είτε ότι προτείνεται ως πανάκεια είτε ως καταδίκη της υπάρχουσας αλλοπαθητικής Ιατρικής.

Η αφυπνισμένη ηθική μπορεί να θέσει τα όρια εκείνου που ασκεί την οποιαδήποτε μέθοδο. Το πρώτο χρέος του καθενός μας -το αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν- είναι η αντικειμενική αξιολόγηση του εαυτού μας και η φιλοσοφική-σκεπτικιστική αξιολόγηση της δράσης μας. Είναι αναγκαία η αποδοχή και επανασύνδεση με τις διαχρονικές ηθικές αρχές και αξίες που έχει καλλιεργήσει ο άνθρωπος βήμα βήμα στο χρόνο μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει ο Μπλαίζ Πασκάλ στον πρόλογο για την πραγματεία περί του κενού «Εξ ου και χάρη σε ένα ειδικό πλεονέκτημα όχι μόνο κάθε άνθρωπος κάνει συνεχώς βήματα μέρα με τη μέρα στη σφαίρα των επιστημών, αλλά και όλοι οι άνθρωποι μαζί κάνουν μια συνεχή πρόοδο όσο το σύμπαν μεγαλώνει σε ηλικία, γιατί με την αλλεπάλληλη διαδοχή των ανθρώπων συμβαίνει ότι και με τις διαδοχικές ηλικίες σε έναν άνθρωπο. Πρέπει δηλαδή όλους τους ανθρώπους, που διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο στην πάροδο των αιώνων να τους θεωρήσουμε σαν ένα και μόνο άνθρωπο που υπάρχει πάντα και μαθαίνει συνεχώς…»3.

Η ενάρετη ζωή μόνο ενάρετους καρπούς μπορεί να φέρει. Τα Εναλλακτικά θεραπευτικά συστήματα (Ομοιοπαθητική, Παραδοσιακή Κινέζικη και Ανθρωποσοφική Ιατρική) αξιολογούν τη θεραπευτική βελτίωση κυρίως μέσα από τη γενικότερη βελτίωση του ασθενή. Στην πρακτική θεραπευτική άσκηση εστιάζουμε κατά κύριο λόγο στον ισορροπημένο ψυχισμό και την πνευματική ανάταση και διαύγεια.

Η απαλλαγή από τα σωματικά πάθη ακολουθεί στη συνέχεια, δεδομένου ότι (κατά την ολιστική άποψη) οι σωματικές ασθένειες είναι αποτέλεσμα διαταραχών αυτών των εσώτερων ενεργειακών οντοτήτων (συναισθημάτων και νοητικών λειτουργιών).

Αν καταφέρουμε να αντικρίσουμε αυτό που μας αρρωσταίνει τότε είναι σαν να κλείνουμε τη «στρόφιγγα» που τρέφει την ασθένεια. Τότε με υπευθυνότητα θα μπορεί ο καθένας να προσεγγίσει το θεραπευτικό εκείνο σύστημα που θα συμβάλει ενισχύοντας θεραπευτικά την επιθυμία του.

Η πανάκεια, εάν υπάρχει, θα βρίσκεται στις προθέσεις μας -και υπάρχει, αλλά είναι καλά κρυμμένη. Οι ίδιοι την κρύψαμε εκεί βαθιά και μόνο ο καθένας -για λογαριασμό της δικής του ύπαρξης- μπορεί να την ανασύρει. Θα πρέπει να εργαστούμε ακούραστα και η δύναμη που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της επιθυμίας μας, όπως λέει και η αραβική παροιμία.

Εύχομαι το Υγείας Όραμα να συμβάλει στη διεύρυνση του ορίζοντα και των προσπαθειών. Εύχομαι καλή συνέχεια στο ταξίδι, με τη συνεκτική δύναμη της αγάπης που ενώνει τα πάντα και προσφέρει Ομορφιά και Ευτυχία στο δρόμο μας. Και ας μοιάζει με Οδύσσεια, η Ιθάκη μας περιμένει, ας φτάσουμε σώοι και περισσότερο άνθρωποι.

 

1. Η Εξέλιξη της Αγάπης εκδ. Πολύτροπον.

2. Μπράιαν Γκριν, Το Κοσμικό Σύμπαν, εκδ. Ωκεανίδα.

3. Γιώργος Γραμματικάκης, Η Αυτοβιογραφία του Φωτός,

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top