You Are Here: Home » Αρθρα » Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ – AthensArt Odysseia Corfu 2012

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ – AthensArt Odysseia Corfu 2012

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ – AthensArt Odysseia Corfu 2012
Το Υγείας Όραμα παραβρέθηκε και στην δεύτερη εκδήλωση της Athens Art στην Κέρκυρα, που έγινε 11-27 Ιουλίου στο Περιστύλιο του Ψυχιατρείου της Κέρκυρας. Συμμεριζόμαστε στο ακέραιο την ιδέα πως η Δύναμη της Φιλίας μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο και πιστεύουμε ακράδαντα αυτό που ο κ. Τάκις Αλεξίου επισημαίνει στο τελευταίο του βιβλίο «Η Δύναμη της Φιλίας» απευθυνόμενος προς τους G20: «Είσαστε 20 από έναν βίαιο κόσμο που φεύγει. Είμαστε εκατομμύρια από έναν ειρηνικό κόσμο που έρχεται…* Όποιος φίλος ασπάζεται αυτές τις απόψεις δεν έχει παρά να γίνει μέλλος αυτής της όμορφης και δημιουργικής οικογένειας στο: http://athensart-2010.ning.com
Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόρη Μπαϊρακτάρη που μας έστειλε το άρθρο (ΣτΕ)**

athens Art1

Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο.
Στα μέσα Ιουλίου, βρέθηκα στο όμορφο νησί των Φαιάκων για να παρακολουθήσω την έναρξη ενός ακόμα σταθμού της AthensArt, στον οποίο συμμετείχαν 103 καλ- λιτέχνες από 29 χώρες του Κόσμου. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες, νέοι και λιγότερο νέοι μαζί. Στο αίθριο του Ψυχιατρείου της Κέρκυρας, η ατμόσφαιρα ήταν υποβλητική. Τα έργα των καλλιτεχνών μέσα στην αίθουσα και γύρω γύρω στον περιβάλλοντα χώρο, μου έδιναν την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες στέλνουν ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα σε όλους μας γεμάτο θετική ενέργεια και αισιοδοξία, σαν μια ομαδική προσευχή. Τα χρώματα, οι δημιουργικές γραμμές και μορφές, οι επινοήσεις της φαντασίας, η αγάπη στη φύση, η ανάδειξη της φιλίας, της ομορφιάς -το αρχαίο Κάλλος- η παρουσίαση του έρωτα, όλα αυτά συνιστούν τις πρωταρχικές, ύψιστες αξίες ζωής, και τελικά θα αποδειχτούν ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τον εγωισμό και τον ανταγωνισμό των αγορών, γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν την Ανθρωπότητα να ξαναβρεί το δρόμο της.
Η AthensArt, πληροφορούμαι ότι έχει μια τριαντάχρονη πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές, ενώ δίνει το διαδικτυακό της παρόν μόλις το 2009. Μετά από ένα χρόνο, το 2010 (Σεπτέμβριο) οργανώνει την πρώτη διεθνή της έκθεση στην Τεχνόπολις/ Γκάζι στην Αθήνα, το 2011 στο Rostov και το 2012 στο Izmail/ Ukraine, ενώ παράλληλα προχωρά και η Οδύσσεια στην Ελλάδα από τη Ρόδο (2009), Κέρκυρα, Κρήτη (2011), Νάξο και Κέρκυρα ξανά (2012). Το 2013 η Οδύσσεια θα πάει στη Σκιάθο και το Αίγιο, στην Ελλάδα και στην Κίνα, Αίγυπτο και Ιταλία. Το 2014 έχει προγραμματιστεί το Dayton/Ohio των ΗΠΑ και ακολουθεί, το 2015 το Μιλάνο της Ιταλίας.
Πρόκειται για μια διεθνή προσπάθεια Καλλιτεχνών και Φίλων της Τέχνης, που στέλνουν το μήνυμα: «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο». Είναι μια φωτεινή δέσμη μέσα στο σκοτάδι των καιρών μας που ουσιαστικά λέει ότι ο άνθρωπος μπορεί να πλησιάσει και να μοιραστεί με τους άλλους τη Φιλία, τα θετικά του συναισθήματα, το Όνειρο για ένα ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, οικονομικό και αληθινά δημοκρατικό σύστημα.
Σας μεταφέρουμε ορισμένα αξιοσημείωτα που ελέχθησαν στους χαιρετισμούς των εγκαινίων καθώς και τα λίγα αλλά περιεκτικά λόγια από τον Τάκι Αλεξίου δημιουργό και πρόεδρο της Athens Art.
Σταύρος Κάτσιος (Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου) …Η Φιλία, η Τέχνη στηρίζονται κι έχουν ένα κοινό σημείο: τη Δύναμη της αλλαγής μέσα από το πάθος, το πάθος για δημιουργία. Ένα τέτοιο πάθος μοιράζεται και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μαζί με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, κι αυτό το πάθος πράγματι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…
Σπύρος Πανδής (Πρόεδρος ΔΟΠΑΠ Κέρκυρας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κερκυραίων στο φεστιβάλ). …Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους της Τέχνης και ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στη δύναμη της Φιλίας και της Αγάπης. Καταρχάς η καινοτόμα ιδέα της έκθεσης έργων χωρίς διάκριση, ανοίγει δρόμο στην έκφραση χωρίς περιορισμούς. Η κάθε άλλο παρά ελιτίστικη προσέγγιση της Τέχνης προβάλει και ενισχύει την αξία της Φιλίας και της Αγάπης, της απαλλαγμένης από τον ανταγωνισμό για διάκριση. Θέλω να σας ευχαριστήσω που επιλέξατε την Κέρκυρα για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που προσεγγίζεται από ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη και τα Γράμματα.

Athensart3

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, μαζί με την αισθητική απόλαυση των έργων τέχνης θα προσφέρουν στιγμές ψυχαγωγίας στους Κερκυραίους και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και εμπειριών. Ο Δήμος Κέρκυρας συγχαίρει την πρωτοβουλία σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που προωθεί την Τέχνη και τη Φιλία. Πιστεύουμε ότι η Οδύσσεια 2012 αποτελεί παράδειγμα και οδηγό για τους πολίτες όλου του κόσμου, στη δύσκολη συγκυρία της κρίσης. Όπως σωστά υποστηρίζει στο τελευταίο του βιβλίο ο κ. Αλεξίου, η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ούτε μόνο την Ευρώπη. Η κρίση είναι παγκόσμια και κινήσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως αυτή της AthensArt, αποτελεί απαντήσεις στη σωστή κατεύθυνση απέναντι στη δυσκολία της εποχής. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ και στην πραγματοποίηση του απώτερου στόχου της Φιλίας, της Αγάπης μέσα από την Τέχνη σε όλο τον κόσμο…
Τάκις Αλεξίου (Πρόεδρος CA4S-AthensArt) …Καταρχήν να ευχαριστήσω με τη σειρά μου το Δήμο Κέρκυρας, να ευχαριστήσω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, να ευχαριστήσω οπωσδήποτε τον Διοικητή του Ψυχιατρείου και να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο, όχι τόσο από ιστορικής, όσο από ανθρώπινης πλευράς. Αυτές τις δυο τρεις μέρες έμαθα πάρα πολλά. Τα αίτια της κρίσης, όπως γνωρίζετε όλοι, με βάση τα λόγια του γνωστού Νομπελίστα Οικονομίας Καθηγητή κ. Stieglitz, είναι δύο. Το πρώτο αίτιο είναι ο άκρατος ατομισμός-εγωισμός των ανθρώπων και δεύτερον ο φονταμενταλισμός των αγορών.
Τελευταία ήμασταν μάρτυρες ενός πειράματος στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας, που έφερε στο φως το αόρατο σωματίδιο «Θεός», που δίνει μάζα και μορφή σε όλα τα σωματίδια του σύμπαντος κόσμου… Το πείραμα αυτό, με απλά λόγια, απέδειξε πως η διαφορά μεταξύ αόρατου και ορατού, μεταξύ δημιουργού και δημιουργήματος, μεταξύ φαντασίας και λογικής, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, είναι παντελώς ανυπόστατη. Σίγουρα θα συμφωνήσουμε όλοι στο γεγονός ότι ο κόσμος αυτός πάει χειρότερα όχι από ανθρώπους οι οποίοι υπήρξαν ή είναι ψυχασθενείς, αλλά από ανθρώπους οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ψυχικά υγιείς. Εάν ρίξετε μια ματιά σε όλες τις κυβερνήσεις, σε όλους τους οργανισμούς, ακόμα και στα άτομα τα οποία θεωρούν εαυτούς ψυχικά υγιείς, είναι αυτοί οι οποίοι προκάλεσαν όλη αυτή τη μεγάλη ζημιά στον πλανήτη, ονομάζοντας την καταστροφή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.
Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να δούμε τους ανθρώπους που χαρακτηρίζαμε ως ψυχασθενείς, με ένα τελείως άλλο μάτι. Θεωρώ, από τις εμπειρίες που είχα και στο εξωτερικό και εδώ με αυτούς τους ανθρώπους, ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στο μέλλον, στο άμεσο μέλλον. Γιατί πολλοί απ’ αυτούς έχουνε ανεπτυγμένες ιδιότητες, τις οποίες εμείς, οι κατά τα άλλα φυσιολογικοί άνθρωποι, έχουμε απολέσει. Η φαντασία μας πλέον δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου. Η δημιουργικότητα μας το ίδιο και όλες αυτές οι ιδιότητες που παρέχονται και υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο και επικίνδυνο βαθμό. Σε πολλούς απ’ αυτούς τους ανθρώπους αυτές οι ιδιότητες δεν έχουνε χαθεί. Ας σχετιστούμε λοιπόν μαζί τους κι ας προσπαθήσουμε να μάθουμε απ’ όλα αυτά που έχουν να προσφέρουν. Γιατί χωρίς φαντασία, χωρίς δημιουργία, δεν πρόκειται να είμαστε σε θέση να φτιάξουμε έναν ανθρώπινο κόσμο. Η διαφοροποίηση που γινότανε, και πάρα πολλοί μας λέγανε μέχρι πρότινος, ότι, ξέρετε ο πραγματικός κόσμος είναι σκληρός κόσμος, δεν είναι αληθές. Ο πραγματικός εκάστοτε κόσμος προκύπτει μετά από μια ιδέα, από ένα όνειρο, από μία αντίληψη. Μπορούμε να έχουμε μια άλλη αντίληψη. Μπορούμε να έχουμε ένα άλλο όνειρο, μπορεί να ανοίξουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε σίγουρα έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, μέσα από τη Φιλία και την Τέχνη, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Όλους τους Κερκυραίους και ιδιαίτερα τους φιλοξενούμενους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ψυχιατρείου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Athensart2

Γράφει: Γρηγόρης Μπαϊρακτάρης, Φιλόλογος

* Το βιβλίο στην Κέρκυρα κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείο Πλους
** Οι συντμήσεις των ομιλιών έγιναν από τη διεύθυνση του περιοδικού λόγο έλλειψης χώρου.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top