You Are Here: Home » Αρθρα » Καλοκαιρινά φυτέματα

Καλοκαιρινά φυτέματα

Κάντε τον κήπο ή ακόμη και το μπαλκόνι σας ένα ολάνθιστο περιβόλι

Γράφει: Φωτεινή Σγούρου – Γεωπόνος

Ήρθε το καλοκαίρι! Η αλήθεια είναι πως φέτος ήταν λίγο διστακτικός ο καιρός για να μας επιτρέψει να ζεσταθούμε και να γευτούμε τη χαρά αυτής της υπέροχης εποχής! Και είναι υπέροχη γιατί μας δίνει δυνατότητες για διάφορες δραστηριότητες έξω από τον περιορισμένο χώρο του σπιτιού μας. Έτσι ξεκινάμε μπάνια στη θάλασσα, βόλτες στην εξοχή και γενικά η παραμονή μας έξω διαρκεί περισσότερες ώρες απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και τα υπέροχα μέρη αυτής της πανέμορφης χώρας.
fytemataΜία από τις ασχολίες που μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή είναι η κηπουρική. Η καλλιέργεια φυτών είναι μια πολύ χαλαρωτική και εποικοδομητική ενασχόληση που βοηθάει στην αποφόρτιση του ατόμου από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας. Επίσης γεμίζει δημιουργικά το χρόνο κάποιων ατόμων που δεν έχουν άλλο αντικείμενο απασχόλησης, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς και (δυστυχώς πλέον σήμερα) οι άνεργοι.
Η κηπουρική αφορά την καλλιέργεια ανθέων ή λαχανικών. Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από φυτά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να συγκομίσουμε τα άνθη ή τους καρπούς τους. Λουλούδια όπως οι σερφίνιες, τα γεράνια, οι τριανταφυλλιές, οι ιβίσκοι, οι απλοϊκές αλλά εντυπωσιακές πετούνιες, οι αρωματικοί βασιλικοί και μεγάλο πλήθος άλλων αρωματικών και ανθοφόρων φυτών είναι στο απόγειο της ανάπτυξής τους και μας προσφέρουν τα αρώματα και τα χρώματά τους. Ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, φασολάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και όλα τα υπόλοιπα ζαρζαβατικά μας δίνουν καρπούς αυτή την εποχή.
Το να ξεκινήσει κάποιος την καλλιέργεια φυτών που του αρέσουν είναι πολύ απλό. Είναι κάτι οικείο στη φύση του ανθρώπου, οπότε μπορεί να το κάνει εύκολα. Αρκεί η απόφαση, η θέληση και η αγάπη για αυτό. Η γνώση είναι δευτερεύουσας σημασίας και έρχεται μέσα από την εμπειρία. Η υποδομή που χρειάζεται είναι επίσης πολύ απλή: χώμα, σπόροι ή φυτά, λίγο λίπασμα, κατά προτίμηση βιολογικό, και μεράκι συνθέτουν τη συνταγή! Ειδικά σήμερα που η τάση της κοινωνίας μας ώθησε στην αποκέντρωση και πολλοί έχουν βγει από τις πόλεις προς τα προάστια, τα περισσότερα σπίτια έχουν αρκετό χώρο για ένα μικρό ή μεγαλύτερο μποστάνι, που θα εξασφαλίσει στην οικογένεια τα κηπευτικά της καθημερινότητας και γιατί όχι και του χειμώνα, καταψύχοντας τα επιπλέον προϊόντα. Έτσι ξέρουμε τι τρώμε εμείς και τα παιδιά μας, αφού έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των σκευασμάτων και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούμε. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η οικονομία που κάνουμε, αφού μπορούμε να έχουμε βιολογικά προϊόντα δικής μας παραγωγής αποφεύγοντας την αγορά τους που δεν είναι και ιδιαίτερα οικονομική.
Σίγουρα το ιδανικό για μια καλλιέργεια κηπευτικών είναι κάποιο χωράφι ή ένα περιβόλι ή κάποιος χώρος με καλής ποιότητας χώμα γύρω από το σπίτι μας. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δε διαθέτει κάτι τέτοιο; Αν ζει στην πόλη και δεν έχει πρόσβαση σε εξοχικό χώρο;
Μια πολύ καλή λύση είναι οι γλάστρες! Θα αναρωτηθεί κάνεις αν μπορούν να αναπτυχθούν τα κηπευτικά σε γλάστρες. Και όμως αναπτύσσονται πολύ καλά και δίνουν τους καρπούς τους σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς διαφορά με αυτά στο έδαφος. Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε χώμα βιολογικής προέλευσης, λίπασμα και σκευάσματα για τον έλεγχο των ασθενειών και των εντόμων συμβατά με τη βιολογική καλλιέργεια, τότε έχουμε μια σίγουρη και ασφαλή απόδοση καρπών. Έτσι λοιπόν η βεράντα ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας μπορεί να μετατραπεί σε έναν πρώτης τάξεως μπαξέ με όλα τα καλοκαιρινά καλούδια! Ακόμη περισσότερο οι ταράτσες των πολυκατοικιών. Γιατί να υπάρχουν μόνο κεραίες «φυτεμένες» εκεί επάνω και όχι μερικά όμορφα φυτά σε γλάστρες; Σκεφτείτε πόσα τετραγωνικά μέτρα ταράτσες υπάρχουν και φανταστείτε τα γεμάτα με ντοματούλες, αγγουράκια και αλλά λαχταριστά λαχανικά! Όλη αυτή η τσιμεντένια έκταση θα ομόρφαινε αμέσως, προσφέροντας ταυτόχρονα χρησιμότητα στους κατοίκους των διαμερισμάτων.
Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός «γλαστρο-μπαξέ» είναι απλή. Βασική προϋπόθεση είναι το μεράκι. Τα φυτά νιώθουν τα συναισθήματα μας! Στη συνέχεια σωστός εξοπλισμός: γάντια, φτυαράκι, ποτιστήρι, ψαλίδα κλαδέματος και… ξεκινάμε! Θα χρειαστούμε λίγο μεγάλες γλάστρες διαμέτρου περίπου 30-40cm, ώστε το φυτό μας να έχει αρκετό χώρο να αναπτύξει τη ρίζα του. Γεμίζουμε τις γλάστρες με καλής ποιότητας χώμα, κατά προτίμηση βιολογικό του εμπορίου ή χώμα από μέρος που γνωρίζουμε ότι είναι καθαρό από χημικά. Το χώμα του εμπορίου είναι απαλλαγμένο από ασθένειες και σπόρους ζιζανίων, οπότε είναι καλό να το προτιμήσουμε γιατί εξασφαλίζουμε λιγότερη εργασία μελλοντικά. Προσθέτουμε μικρή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος ανάπτυξης ή καλά «χωνεμένη» κοπριά, που θα μας εξασφαλίσει καλό ξεκίνημα του φυτού μας.
Φυτεύουμε το φυτό μας στο κέντρο της γλάστρας και πατάμε το χώμα να στερεωθεί. Ποτίζουμε με άφθονο νερό για να βοηθήσουμε το φυτό να απλώσει τις ρίζες του. Ύστερα από μερικές μέρες, όταν τα φυτά αρχίσουν να αναπτύσσονται θα χρειαστούν στηρίγματα που τα τοποθετούμε στο χώμα της γλάστρας και δένουμε επάνω τους τα κλαδιά και τους κορμούς των φυτών. Η λίπανση στην καλλιέργεια σε γλάστρες πρέπει να γίνεται πιο συχνά με τη χρήση καλής ποιότητας βιολογικού λιπάσματος, ειδικά αν το χώμα που χρησιμοποιήσαμε είναι προηγούμενων χρόνων και έχουν στο παρελθόν αναπτυχθεί άλλα φυτά σε αυτό. Το πότισμα είναι καλό να γίνεται καθημερινά τους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή κάθε δεύτερη μέρα τις δροσερές μέρες. Σίγουρα μια απλή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος μας εξασφαλίζει ομοιόμορφο και ξεκούραστο πότισμα στις γλάστρες μας.
Τα φυτά που αναπτύσσονται καλύτερα σε γλάστρες είναι οι ντοματιές, που πρέπει να φυτεύονται σε μεγάλες και βαθιές γλάστρες. Επίσης οι αγγουριές, που μπορεί να φυτευτούν περισσότερες από μια σε κάθε γλάστρα, η οποία να είναι και αυτή βαθιά. Οι πιπεριές και μελιτζανιές δίνουν καλές αποδόσεις και μπορούν και αυτές να φυτευτούν ανά δύο σε κάθε μεγάλη γλάστρα. Τα φασολάκια, κυρίως οι χαμηλές ποικιλίες, μπορούν να καρποφορήσουν αρκετά καλά, ίσως όμως όχι τόσο καλά όσο τα προηγούμενα είδη. Οι κολοκυθιές είναι λίγο δύσκολο να παράγουν καρπούς, διότι είναι μεγάλα φυτά και απαιτείται αρκετός χώρος για την ανάπτυξη τους. Τέλος αυτά που γίνονται σίγουρα με λίγη φροντίδα είναι τα μαρούλια, που αναπτύσσονται καλά σε ρηχές ζαρντινιέρες ή σε μικρότερες γλάστρες.
Επίσης όλα τα αρωματικά φυτά, όπως ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο δυόσμος, η μέντα και πολλά άλλα μπορούν κάλλιστα να ευδοκιμήσουν σε μεγαλύτερες ή μικρότερες γλάστρες και να βρουν μια θέση στο μπαλκόνι μας.
Καλό ξεκίνημα λοιπόν στις καλοκαιρινές μας ασχολίες!!

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top