You Are Here: Home » Slider » ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΟΝΩΝ

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΟΝΩΝ

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΟΝΩΝ
Κείμενο, Φωτογραφίες: Χρήστος Κόντης

 

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, ακόμη και να προφέρεις τη λέξη γάιδαρος για ορισμένους θεωρείται προσβολή. Πριν λίγο καιρό ένας επισκέπτης της ομοιοπαθητικής μου μίλησε για ένα πρόβλημα που είχε το γαϊδουράκι του και όταν ανέφερε το όνομα του ζώου ζήτησε συγνώμη. Τον ρώτησα γιατί ζητάει συγνώμη και απάντησε ότι είναι προσβολή να προφέρεις το όνομά του. Ρώτησα γιατί είναι προσβολή αφού έτσι ονομάζεται το είδος του και η απάντηση ήταν πως είναι ζώα πολύ ξεροκέφαλα και πεισματάρικα, αν στυλώσουν τα πόδια τους δεν τα κουνάς με τίποτε, είναι απρόβλεπτα και δεν πιάνονται φίλοι. Πως μπορεί, σκέφτομαι, να μην νοιώθεις φιλικά με ένα ζώο που έχει συμπαρασταθεί, και σε πρόσφατες μάλιστα εποχές, στο μόχθο του ανθρώπου για τον καθημερινό επιούσιο; Ίσως να μην έχει αφιερωθεί ο απαραίτητος χρόνος για να τη γνωριμία.
WhatCDRcanoffer-Space-winteΣτη «φάρμα των ζώων» του Όργουελ ο γάιδαρος ήταν ο σοφός της φάρμας (ο έξυπνος ήταν το γουρούνι) και όταν το είχα διαβάσει κάθε άλλο παρά με παραξένεψε. Αντιθέτως επιβεβαίωσε την αίσθηση που είχα δεδομένου ότι στο χωριό που έζησα τα πρώτα 13 χρόνια της ζωής μου όλες τις βαριές δουλειές της κάναμε με το γαϊδουράκι που είχαμε. Το γεγονός δεν επηρέασε την σχέση μου αρνητικά, κάθε άλλο, ένοιωσα μια αδικία προς τα συμπαθέστατα τετράποδα που μόνο ταλαιπωρίες θα είχαν να διηγηθούν στους απογόνους τους αν είχαν τη δυνατότητα να μιλούν. Πριν από ένα χρόνο περίπου πληροφορηθήκαμε ότι στην Κέρκυρα υπάρχει μια Αγγλίδα η οποία δημιούργησε ένα καταφύγιο για εγκαταλειμμένα γαϊδουράκια. Εκεί, τους προσφέρει περίθαλψη, στέγη, τροφή και γενικότερη φροντίδα μέχρι να αποδημήσουν.

Στη …φάρμα των ζώων!
Επισκεφτήκαμε την Judy Quinn στο καταφύγιο των γαϊδουριών «Κερκυραϊκή Διάσωση Όνων» που είναι μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας για την προστασία των ζώων. Ήταν ένας όμορφος και περιποιημένος χώρος γύρω στα 15 στρέμματα. Έβλεπες παντού γαϊδουράκια να περιφέρονται ανέμελα, ένας μάλιστα πλησίασε εκεί που καθόμαστε και άκουγε με προσοχή και περιέργεια μαζί μέχρι που βαρέθηκε και απομακρύνθηκε νωχελικά. Αρκετά σκυλιά, γάτες και κάποια πουλερικά συμπληρώνανε το σκηνικό που απηχεί την ευαισθησία της Τζούντι που φροντίζει ότι εγκαταλειμμένο ζώο βρει. Μας ξενάγησε στο χώρο με προθυμία και μας σύστησε όσα γαϊδουράκια πλησίαζαν και μας μύριζαν με περιέργεια.
DSC01274Στόχος, μας είπε η Τζούντι, είναι, σαν καταφύγιο, να παρέχουμε στα ηλικιωμένα ένα ασφαλές σπίτι, στα άρρωστα την ευκαιρία να γιατρευτούν, στα τραυματισμένα να αναρρώσουν, στα κακοποιημένα να ξαναποκτήσουν εμπιστο- σύνη κι ελπίδα και στα εγκαταλελειμμένα το αίσθημα της ασφάλειας.
Μας διηγήθηκε πολλές συγκινητικές ιστορίες από τα βάσανα ορισμένων, κάτι που μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα της. Η Χαρά χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και ο ιδιοκτήτης της δεν έκανε τίποτε παρόλο που είχε σπασμένο πόδι. Το πόδι γιατρεύτηκε από μόνο του, αλλά το οστό κόλλησε στραβά. Η Σκιά χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και παρέμεινε παρατημένη στο δρόμο για δύο μέρες. Είχε σπάσει τον ώμο της, η πυροσβεστική υπηρεσία μας κάλεσε και πήγαμε και την πήραμε. Ο Τόνικ ήρθε με πιθανό κάταγμα γοφού στη δεξιά πλευρά και σοβαρή μόλυνση στο αριστερό πίσω πόδι. Τον Ζώη τον εγκατέλειψαν, ενώ είχε μία σοβαρά τραυματισμένη και μολυσμένη οπλή. Κάποιος μας το ανέφερε και πήγαμε και τον μαζέψαμε…
Όση ώρα μας ξεναγούσε στο αγρόκτημα, αρκετά γαϊδουράκια προχωρούσαν μαζί μας, έτριβαν απαλά τη μουσούδα τους πάνω μας ως ένδειξη συμπάθειας ή για κανένα κερασματάκι, όπως καρότα, μήλα και άλλες λαχταριστές γεύσεις που διεγείρουν τους σιελογόνους τους και τους προσφέρουν οι επισκέπτες. Εμείς πήγαμε προετοιμασμένοι βέβαια, αλλά αφήσαμε τη διαχείριση των φρούτων στη Τζούντι γιατί θα χρειαζόμασταν πολύ χρόνο για μια μικρή συνομιλία και ένα κέρασμα στο καθένα. Τα γαϊδουράκια τρώνε σανό και χόρτα -τα λαχανικά τα ενοχλούν στην πέψη γι αυτό αποφύγετε να τους προσφέρετε- τους αρέσουν όμως πολύ τα φρούτα όπως μπανάνες, νεκταρίνια, φράουλες, ροδάκινα και οπωσδήποτε καρότα. Τα παντζάρια επίσης είναι ευπρόσδεκτα γιατί βοηθούν εκείνα που πάσχουν από αναιμία.

DSC01269

 

Πως δημιουργήθηκε το καταφύγιο στην Κέρκυρα
Η Τζούντι, παράτησε τη δουλειά της στην Αγγλία και ήρθε να ζήσει στην Κέρκυρα βοηθώντας ζώα, θέλοντας έτσι να κάνει κάτι με νόημα στη ζωή της. Αρχικά βοηθούσε τη Martzory στο καταφύγιο σκύλων στον Κάβο μέχρι που μία μέρα, καθώς περπατούσε βόλτα με το σκύλο της είδε ένα γαϊδουράκι δεμένο σε ένα δέντρο. Ήταν πετσί και κόκαλο και με σκυφτό το κεφάλι. Την επόμενη ημέρα ξαναπέρασε και είδε το γαϊδουράκι στο ίδιο μέρος, το ίδιο ακίνητο. Το πλησίασε και του έδωσε ένα μήλο που είχε φέρει μαζί της. Το καταβρόχθισε με λαιμαργία και τότε κατάλαβε ότι κάποιος το είχε εγκαταλείψει δεμένο. Έχω ακούσει φρικτές ιστορίες για θανάτωση γαϊδουριών που δεν τολμώ ούτε να τις διηγηθώ, ιστορίες που κάνουν την πώληση των γαιδάρων σε σφαγεία της Ιταλίας να μοιάζει με ευεργέτημα.
Η Τζούντι, πήρε το γάιδαρο στο σπίτι, του έδωσε νερό και φαγητό που καταβρόχθισε με λαιμαργία, το έκανε κατοικίδιο και το ονόμασε Ελπίδα. Σε λίγες μέρες βρέθηκε μπροστά σε μια παρόμοια κατάσταση και ο ένας γάιδαρος έγιναν δύο. Σιγά σιγά το νέο μαθεύτηκε και την προσέγγιζαν ιδιοκτήτες γαϊδάρων και τη ρωτούσαν αν τους θέλει. Έτσι η Τζούντι βρέθηκε να έχει φιλοξενήσει περισσότερα από τετρακόσια γαϊδουράκια από διάφορα μέρη της χώρας. Σύντομα ο DSC01236χώρος που διέθετε δεν ήταν αρκετός για το τεράστιο αυτό εγχείρημα. Ακούραστη και αισιόδοξη κατάφερε να βρει έναν άγγλο χορηγό ο οποίος της παραχώρησε ένα κτήμα κοντά στο χωριό Λιαπάδες της Κέρκυρας για όσο καιρό λειτουργεί σαν καταφύγιο γαιδάρων.
Διάφορες φιλοζωικές εταιρίες υποστηρίζουν στην περίθαλψη με κτηνιάτρους, οδοντίατρους, φυσικοθεραπευτές και ειδικό για τα νύχια. Ήμασταν τυχεροί γιατί την ημέρα της επίσκεψής μας εργάζονταν στο καταφύγιο μια φυσικοθεραπεύτρια – οστεοπαθητικός και μια οδοντίατρος.
Να πούμε ότι σπανίζουν οι κτηνίατροι που έχουν εκπαιδευτεί στα γαϊδουράκια. Τελειόφοιτοι κτηνίατροι και βοηθοί από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση.

Με την ευγενική χορηγία φιλοζωικών οργανώσεων
DSC01230Η προσπάθεια της Τζούντι δεν επιδοτήθηκε από τοπικούς φορείς ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα πάντα προήλθαν από δωρεές. Τρεις φορές το χρόνο επισκέπτεται τα γαϊδουράκια ο Άρης, ο πεταλωτής από την Κρήτη, του οποίου το κόστος έχει αναλάβει η Ελβετική φιλοζωική Tierschutzbund Zürich. Το επάγγελμα των πεταλωτών εκλείπει, ήταν ο μόνος διαθέσιμος και με γνώσεις που κατάφερε να βρει η Τζούντι για να φροντίζει τα νύχια των ζώων. Μην φανταστείτε ότι τα γαϊδουράκια κάνουν πεντικιούρ μανικιούρ, τα νύχια τους όμως μεγαλώνουν τόσο πολύ, που γυρνάνε και τους προκαλούν πόνο και δυσκολία στο περπάτημα.
Η ολλανδική φιλοζωική οργάνωση Zeist έφτιαξε την αποθήκη για το σανό, πρακτικά αποτελεί μεγάλη βοήθεια, μας είπε η Τζούντι, διότι το χειμώνα έπρεπε το σανό να είναι σκεπασμένο λόγο του βροχερού καιρού και δυσκόλευε πολύ τη διαδικασία του ταΐσματος. Το στάβλο τον πρόσφερε η γερμανική φιλοζωική Martina und Jürgen Bolz-Stiftung. Εκτός από κατάλυμα χρησιμοποιείται και ως κλινική από ό,τι διαπιστώσαμε βλέποντας τη φυσικοθεραπεύτρια και την οδοντίατρο να εργάζονται άνετα στους χώρους των ειδικών διαμερισμάτων. Το μεγάλο donkey13σκεπαστό, δώρο της αυστριακής φιλοζωικής εταιρίας Gut Aiderbichl, προσφέρει στέγη στα γαϊδουράκια τις βροχερές χειμωνιάτικες ημέρες και σκιά τις καλοκαιρινές. Φιλοζωικές από τη Γερμανία και την Αυστρία αποσυμφόρησαν τη Τζούντι παίρνοντας για φιλοξενία μερικά ζώα στα αντίστοιχα καταφύγια που διαθέτουν στη χώρα τους.

Εθελοντές με το …σταγονόμετρο
Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι είδαμε μόνο έναν Έλληνα επισκέπτη και κανέναν εθελοντή. Ελπίζουμε η αναφορά μας να ευαισθητοποιήσει ορισμένους διότι το εγχείρημα έχει αρκετές δυσκολίες και χρειάζονται φιλότιμα χέρια. Μπορεί όταν πήγαμε εμείς στα μέσα του Αυγούστου να είδαμε αρκετά νεαρά άτομα από διάφορες χώρες που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αλλά δυστυχώς αυτό δεν DSC01272συμβαίνει όλο το χρόνο.
Το πρόβλημα, όπως μας είπε η Τζούντι, είναι πως οι εθελοντές από το εξωτερικό έρχονται το καλοκαίρι. Το χειμώνα τα βγάζει πέρα με ένα-δύο φίλους της και το να φροντίζεις τόσους πολλούς γαιδάρους δεν είναι αστείο πράγμα. Όποιος λοιπόν αγαπάει τα ζώα και έχει διάθεση να μοιραστεί λίγο χρόνο μαζί τους, να τα χαϊδεύει και να τα φροντίζει μπορεί να απευθυνθεί στην Τζούντι και σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτος με χαρά από όλη την οικογένεια. Η εργασία περιλαμβάνει τάϊσμα, πότισμα, καθάρισμα των στάβλων και της έκτασης που χρησιμοποιούν τα γαϊδουράκια.
Ο χώρος προσφέρεται και για επισκέψεις από οικογένειες με παιδάκια που θέλουν να μάθουν να αγαπούν και να φροντίζουν τα ζώα. Η ενασχόληση με τα γαϊδούρια είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και ακίνδυνη, θα διαπιστώσετε ότι παρότι υπάρχουν αρκετά ζώα, ησυχία και γαλήνη βασιλεύει στο χώρο. Τα γαϊδουράκια είναι ακίνδυνα και ιδιαίτερα φιλικά, ορισμένα μάλιστα είναι απαιτητικά στα χαδάκια, σε πλησιάζουν και τρίβουν απαλά επάνω σου τη μουσούδα, ζητιανεύοντας μερικά. Είμαστε βέβαιοι ότι είτε ως εθελοντές είτε ως επισκέπτες θα φύγετε από εκεί με ένα αίσθημα χαράς, αισιοδοξίας και γαλήνης.

DSC01238Υιοθετήστε ένα γαϊδουράκι
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα του ταΐσματος και της αναγκαίας συντήρησης όποιος θέλει να συμβάλει μπορεί να υιοθετήσει ένα γάιδαρο προσφέροντας 90 ευρώ το χρόνο που αναλογεί στο σανό που καταναλώνει. Έτσι όταν θα επισκέπτεται το χώρο θα ξέρει ότι εκεί είναι και ένας δικός του γάιδαρος που τον περιμένει, και μη σας φανεί καθόλου παράξενο αν τον δείτε να τρέχει προς το μέρος σας. Τα γαϊδούρια είναι πανέξυπνα αλλά δεν βιάζονται, χρειάζεται να τα προσεγγίζεις με ησυχία και υπομονή για να αποφασίσουν να εκφραστούν με το δικό τους τρόπο που σίγουρα θα σας συγκινήσει.
Η φιλοζωική εταιρία που δημιούργησε η Τζούντι έχει μεγάλη απήχηση σε αντίστοιχες φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού αλλά και γενικότερα στους ευαισθητοποιημένους ευρωπαίους πολίτες. Αρκετοί τουρίστες με φιλοζωικά αισθήματα έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη του καταφυγίου και επισκέπτονται τα γαϊδουράκια, δημιουργώντας DonkeyMapNewGreekέναν επιπλέον πόλο έλξης τουριστικού προορισμού.
Δυστυχώς η πολιτεία απουσιάζει και αυτό γίνεται φανερό από την έλλειψη ηλεκτροδότησης και το θόρυβο από τις γεννήτριες. Για να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος, το κόστος της ΔΕΗ δυστυχώς δεν δύναται προς το παρόν να καλυφθεί. Εμείς επικοινωνήσαμε με τη ΔΕΗ θέτοντας το πρόβλημα και αναμένουμε το νέο κοστολόγιο όπως μας ενημέρωσαν. Συναντηθήκαμε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον ενημερώσαμε σχετικά… Αν θέλετε να συμβάλετε με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Τζούντι – στα αγγλικά – στο τηλ. 6947375992 e-mail: judyquin@otenet.gr και στα ελληνικά με την κυρία Dagmar Lohrenz από τη Γερμανία (δεξί χέρι της Τζούντι) στο 6936983048 e-mail: dagmarlohrenz@yahoo.gr. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.corfu-donkeys.com μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να δείτε αρκετές φωτογραφίες από το καταφύγιο με τα γαϊδουράκια.

Όποιος επιθυμεί να κάνει μια δωρεά μπορεί και μέσω της Alpha Bank στα στοιχεία λογαριασμού: IBAN: GR94 0140 6800 6800 0210 1311 223 • SWIFT: CRBAGRAA • Kerkyraiki Diasosi Onon

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top