You Are Here: Home » Αρθρα » Η διαχρονική Γνώση της Οδύσσειας

Η διαχρονική Γνώση της Οδύσσειας

Του Γεράσιμου Αλεξάκη, Ομοσπονδιακού Εθνικού Προπονητή KICK BOXING – 6 DAN HWAL MOO DO

ALEXAKISΑρκετές φορές νοιώθουμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ότι κάποια πράγματα τα έχουμε ζήσει, τα έχουμε ξανακούσει, αλλά στη σημερινή εποχή της ταχύτητας τα προσπερνάμε όλα. Όμως, όλα αυτά που ψάχνουμε υπάρχουν ήδη εκεί έξω καλά φυλαγμένα για τον γνήσιο αναζητητή της γνώσης.

Οι πρόγονοί μας, τέλειοι διδάσκαλοι και φύλακες της γνώσης, μας άφησαν ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά. Μα εμείς αδιάφοροι και πλανεμένοι ζούμε μια υλική καθημερινότητα που μας φθείρει σιγά σιγά και υποβαθμίζει την ίδια μας τη ζωή. Είναι αυτή η ηθική κρίση που την αναγνωρίζουμε από τα οικονομικά συμπτώματα που μας αγγίζουν.
Το πνεύμα των προγόνων μας, το πνεύμα της αναζήτησης και της αμφισβήτησης, που το συναντάμε στην Οδύσσεια, μας δίνει μια φώτιση σε ένα σκοτισμένο νου. Ένα νου που έχει χαθεί μέσω των αισθήσεων σε μια περιπλάνηση χωρίς τέλος. Ο Όμηρος με τον υπέροχο και μοναδικό του τρόπο μας δείχνει έναν Οδυσσέα να προσπαθεί να γυρίσει πίσω στην Ιθάκη και όταν επιτέλους φτάνει να πρέπει να παλέψει, να πάρει πίσω τον παλιό του κόσμο – όπως εμείς μέσα σε αυτή την κρίση παλεύουμε και αναπολούμε τον παλιό καλό καιρό της δραχμής. Εκεί βλέπουμε την βοήθεια της θεάς Αθηνάς στον Οδυσσέα, που αντιπροσωπεύει την σοφία, την σκέψη, την στρατηγική. Βλέπουμε τον Οδυσσέα μεταμφιεσμένο να μπαίνει κρυφά στο παλάτι του και να συλλέγει πληροφορίες, να μελετά τους μνηστήρες, και να καταστρώνει το σχέδιο δράσης του. Οι μνηστήρες τον χλευάζουν, τον απαξιώνουν αλλά εκείνος, υπομονετικός και με περίσσια εγκράτεια περιμένει την κατάλληλη στιγμή να δράσει.
Μόνο όταν είναι έτοιμος τους μαζεύει όλους μαζί, άοπλους, και τότε ξεκινά τον πόλεμό του εστιάζοντας ως πρώτο στόχο τον Αντί-νοο που το όνομά του δεν είναι τυχαίο και είναι προφανές ότι σημαίνει Αντί – νόηση, δηλαδή εκείνος που αντιτίθεται στη λογική. Δεύτερος, είναι ο Ευρύ-μαχος, εκείνος που μάχεται με κάθε μέσο, είναι αδίστακτος, αμείλικτος. Τρίτος είναι Αμφί-νομος, αυτός που διαστρεβλώνει τον νόμο και σε μπερδεύει. Τέταρτος, είναι ο Αγέ-λαος, αυτός που άγει τον λαό, τον χειραγωγεί και τον κατευθύνει. Βλέπουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα έχουν μια εσωτερική, αλληγορική γνώση που λίγοι την κατανοούν και την αναγνωρίζουν. Βλέπουμε την προσπάθεια του Ομήρου να μας διδάξει διαχρονικές αξίες. Βλέπουμε τον Τηλέμαχο να παρακαλεί τον Οδυσσέα να μην τους σκοτώσει όλους γιατί δεν «ήταν όλοι τόσο κακοί». Και ο Οδυσσέας με την σοφία που τον διακρίνει απαντά «από την ώρα γιέ μου που έζησαν μαζί με τους κακούς, τους ανέχτηκαν και τους υπέθαλψαν δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο κακοί, πρέπει να πεθάνουν όλοι, πρέπει να εξαλείψω το κακό, να καθαρίσω την Ιθάκη μου».

alexakis2
Διαβάζοντας το κείμενο, αμέσως καταλαβαίνουμε πως οι κυβερνήσεις μας πότε χρησιμοποιούν τον Αντί-νοο, πότε τον Αγέ-λαο και μας χειραγωγούν με απίστευτη τέχνη. Εμείς βέβαια, νομίζουμε ότι είμαστε ελεύθεροι, ότι έχουμε τις επιλογές μας. Μόνο που πίσω από όλες οι επιλογές μας, κρύβονται δικά τους άτομα. Όταν το χειμώνα έγινε το περίφημο κούρεμα τον ομολόγων επιστράτευσαν τον Αμφί-νομο και διαστρέβλωσαν τις πληροφορίες, έτσι ώστε να νομίζουμε ότι κερδίσαμε χρήματα από το κούρεμα. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και μάθαμε ότι τα ταμεία, οι τράπεζες όπως και η Κύπρος ζημιώθηκαν από αυτό το κούρεμα. Στις εκλογές επιστράτευσαν τον Αγέ-λαο και αυτός με την ικανότητά του χειραγώγησε τους πάντες. Αποτέλεσμα, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή του τόπου κέρδισαν τις εκλογές και καλούνται να μας σώσουν. Τόσο φοβερός ήταν ο Αγέ-λαος που μας έκανε να αμφισβητήσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό, μας μπέρδεψε τόσο πολύ που δεν ξέραμε τι να ψηφίσουμε και αναρωτιόμασταν μήπως είχαν δίκιο τελικά αυτοί που μας κατέστρεψαν. Όταν βέβαια αναλαμβάνει δράση ο Ευρύ-μαχος τότε δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε, ο εχθρός έρχεται από παντού και βρισκόμαστε σε σύγχυση. Και μετά έρχεται ο Αντί-νοος, αυτός ο πραγματικός γίγαντας που μπορεί να πάει κόντρα στη λογική και με μοναδική μαεστρία μας ελέγχει μέσω των Μ.Μ.Ε. Δεν είναι τυχαίο που τον σκότωσε πρώτο ο Οδυσσέας και μάλιστα του κάρφωσε το βέλος στο λαιμό για να μην μπορεί να πει τα ψέματά του, όπως κάνει η προπαγάνδα της τηλεόρασης και των υπολοίπων Μ.Μ.Ε.

alexakis3
Τώρα πια χρειαζόμαστε τη σοφία και την πονηριά του Οδυσσέα για να συλλέξουμε πληροφορίες, να καταστρώσουμε σχέδιο δράσης, να μην παρασυρθούμε και να είμαστε εγκρατείς στις κινήσεις μας. Να μην μας παρασύρουν οι σύγχρονοι μνηστήρες που έβαλαν κουστούμια και κάθισαν στα έδρανα της βουλής. Με καθαρό μυαλό να δούμε τι είναι καλύτερο για τον τόπο και όχι για προσωπικό όφελος.
Αν αλλάξουμε εμείς σε προσωπικό επίπεδο τότε η κρίση θα περάσει γρήγορα και θα την θυμόμαστε μόνο σαν παιδαγωγικό εργαλείο. Αν δεν αλλάξουμε και συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο σκέψης τότε η κρίση θα μας ταλανίζει για πολύ καιρό. Οι λαοί όταν ξεχνούν την ιστορία τους αναγκάζονται να την ξαναζήσουν.
Το ελληνικό γονίδιο φέρνει βαριά κληρονομιά. Ιστορία και μνήμες χιλιάδων χρόνων δεν σβήνονται εύκολα. Το φως όσο και να το σκεπάζεις θα βρει το δρόμο του. Οι ήρωες και οι προδότες αυτού του τόπου μας δείχνουν το μονοπάτι που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Στεκόμαστε και ορθώνουμε πραγματικές Θερμοπύλες. Ασπίδα μας η ελληνική ψυχή, γιατί, μπορεί να μας συκοφαντούν, να μας διαβάλουν, μπορεί και να γονατίζουμε μερικές φορές αλλά μόνο για να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει το πνεύμα το αρχαίο, το ελληνικό που έφερε το φως στην ανθρωπότητα να ξαναφωτίσει το σκοτισμένο μας νου και να θερμάνει την κρύα ψυχή μας.
Πήραμε το μάθημά μας, καταλάβαμε τις αδυναμίες μας. Τώρα πρέπει να αφουγκραστούμε τους ψιθύρους της ιστορίας και τα λόγια των σοφών προγόνων μας να γίνουν πυξίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο γεμάτο Αξίες και Ήθος. Ένα μέλλον γεμάτο πνευματικό φώς και αγάπη στην ψυχή. Ας ευχόμαστε το καλύτερο.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top