You Are Here: Home » Αρθρα » Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό

Κλισέ; Κλισέ ξε-κλισέ, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ισχύει και μάλιστα παρουσιάζει στοιχεία σε πρόσφατο τεύχος του Journal of Personality and Social Psychology.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και συγκρίνει τα «ατυχή» γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή και το αποτέλεσμα στη σημερινή τους κατάσταση (τόσο ψυχολογικά όσο και γενικότερα).
Οι υπογράφοντες τη μελέτη είναι οι Μαρκ Σίρι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, η Άλισον Χόλμαν, καθηγήτρια επιστημών ανατροφής στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας και η Ροξάν Κοέν Σίλβερ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Προηγούμενες έρευνες συνέδεαν τα δυσμενή γεγονότα και τις δοκιμασίες με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, λένε οι ερευνητές. Όσο πιο έντονα ήταν αυτά, τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα στην ευζωία των ανθρώπων. Όμως η έρευνα που έγινε τώρα, με δείγμα 2.398 άτομα των οποίων τα στοιχεία αξιολογήθηκαν, έδειξε ότι όσοι είχαν περάσει κάποιες δυσκολίες στη ζωή τους, είχαν καλύτερο επίπεδο ψυχικής υγείας, τόσο από όσους είχαν περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά και από εκείνους που δεν είχαν περάσει καμία δυσκολία.
Το πρώτο συμπέρασμα ήταν αναμενόμενο. Το δεύτερο όμως; «Ήρθαμε αντιμέτωποι με τη γραμμική συσχέτιση δυσχερειών και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Όμως», επισημαίνει ο Σίρι, «ανακαλύψαμε ένα ακόμα στοιχείο». Οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό, δηλαδή έχουν περάσει κάποιες δυσκολίες στη ζωή τους, εμφανίζονται ψυχικά πιο υγιείς από εκείνους που έχουν ζήσει μια ζωή χωρίς προβλήματα. Οι πρώτοι μάλιστα εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Είναι αξιοσημείωτο, λέει ο Σίρι, ότι αυτά τα άτομα εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό αντοχής και προσαρμοστικότητας σε τρέχουσες δυσκολίες. Η αντοχή είναι συνδεδεμένη με την πρότερη εμπειρία, και μάλιστα με τις δυσκολίες.

Της Σοφίας Βεργοπούλου, πηγή: otenet.gr (με μικρή επιμέλεια από το Υγείας Όραμα)

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top