You Are Here: Home » Αρθρα » ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Γράφει: Σπύρος Μπαλής, Διαιτολόγος/Γεμμοθεραπευτής,  email: balisdiet@yahoo.gr 

BALISΣτο προηγούμενο άρθρο μου, τεύχος 11 του περιοδικού Υγείας Όραμα, παρουσίασα την Γεμμοθεραπεία η οποία, να ξαναθυμίσω στους αναγνώστες, είναι ένας κλάδος της φυτοθεραπείας με την διαφορά ότι αντί ολόκληρου του ενήλικου φυτού, χρησιμοποιεί μπουμπούκια, φυτικούς ιστούς σε στάδια ανάπτυξης, τα οποία περιέχουν ενεργά συστατικά που δεν τα βρίσκουμε σε ολόκληρο το φυτό. Επιπλέον δε, τα σκευάσματα της Γεμμοθεραπείας χορηγούνται υπό δεκατιαία αραίωση D1. Για αυτό τον λόγο η Γεμμοθεραπεία ευρίσκεται στα όρια της φυτοθεραπείας και της ομοιοπαθητικής. Η ιδιαιτερότητα της Γεμμοθεραπείας είναι ότι στοχεύει σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος και προκαλεί βαθειά αποτοξίνωση ρυθμίζοντας έτσι την λειτουργία τους.

Συστατικά των Γεμμοθεραπευτικών φυτών
Είναι σημαντικό να δούμε τι αποκαλύπτει η χημική ανάλυση των φυτών που χρησιμοποιούνται στην γεμμοθεραπεία. Τα φυτά αυτά αποτελούνται από τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία:
Ανθρακινόνες, ουσίες που έχουν γενικά υπακτικές ιδιότητες, ενώ είναι και λιποδιαλύτες.
Μπετουλίνη με δράση κατά των ιών και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κουμαρίνες που δρουν σαν πρόδρομοι μερικών αντιπηκτικών
Ερικοδίνη η οποία είναι ισχυρό αντισηπτικό και διουρητικό αλκαλοειδές
Φλαβονειδή, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και για την δράση τους στα αγγεία και κυκλοφορικό, έχουν επίσης διουρητικές ιδιότητες
Γάμμα λινολενικό οξύ το οποίο είναι ένα απαραίτητο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ.
Γλυκοσίδια στοιχεία παρόμοια με τη γλυκόζη, που συχνά έχουν καταπραϋντικό αποτέλεσμα στην καρδιά και τους πνεύμονες.
Juglones με ιδιότητες κατά των μυκήτων και με αντιβιοτική δράση Λιγνάνες που έχουν ίδιες ιδιότητες με τα οιστρογόνα και δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Μucilages & Gums που είναι προικισμένα με καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης.
Ναφθοκινόνες που έχουν υπακτικές ιδιότητες όπως οι ανθρακινόνες
Σαπονίνες ουσίες που μαλακώνουν το δέρμα όταν έλθουν σε επαφή με το νερό.
Ταννίνες με αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες
Τερπίνες που είναι συστατικά των απαραίτητων ελαίων των φυτών
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα φυτά. Κάθε φυτό αποτελείται από μια σειρά στοιχείων και οφείλει τις ιδιότητές του και τη μοναδική του ταυτότητα στον τρόπο που αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται και δρουν μεταξύ τους.

Φραγκοστάφυλο, ο παντοθεραπευτής! (Ribes Nigrum)
Ποταμός βιταμίνης C Το φραγκοστάφυλο είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, ο οποίος φυτρώνει στο Νεπάλ και την περιοχή των Ιμαλάιων, παράγει δε μαύρα μούρα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C . Επίσης μπορούμε να το βρούμε στην Σκωτία, Αγγλία και στα μέρη με μεγάλη υγρασία. Οι καρποί του φραγκοστάφυλου περιέχουν μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C που είναι τριπλάσιες (!) από τα εκείνες που περιέχουν τα πορτοκάλια. Το εκχύλισμα φραγκοστάφυλου περιέχει 1000mg βιταμίνης C μέσα σε 10 σταγόνες του σκευάσματος .
Φυσική κορτιζόνη. Τo κύριο όργανο-στόχος είναι τα επινεφρίδια. Το φραγκοστάφυλο είναι ένα δυνατό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να αποτοξινώσει και να φέρει σε ισορροπία ολόκληρο τον οργανισμό. Αποτελεί μια φυσική πηγή κορτιζόνης. Ο κύριος μηχανισμός δράσης είναι η λειτουργική διέγερση των επινεφριδίων. Ρυθμίζει την υπόφυση και διεγείρει την παραγωγή στεροειδών από τα επινεφρίδια. Είναι δε ένα από τα πιο σημαντικά προσαρμογόνα που σημαίνει ότι διεγείρει το μεταβολισμό, αυξάνει τη δραστηριότητα των επινεφριδίων, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες, μειώνει τον εκφυλισμό των ιστών και αυξάνει την δράση άλλων γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων. Η προσαρμογόνος δράση του, μάλιστα, βοηθάει ασθενείς που έχουν λάβει κορτικοστεροειδή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γενικά το φραγκοστάφυλο είναι χρήσιμο ως αντιφλεγμονώδες ειδικά στους τένοντες και τους συνδέσμους, σε ρευματισμούς, προβλήματα αρθρώσεων, γόνατος, ισχίου, καθώς επίσης στην οστεοπόρωση και τους πόνους αρθρώσεων, μυών και συνδέσμων. Όσον αφορά σε δερματολογικά προβλήματα είναι χρήσιμο σε εκζέματα, ψωρίαση και δερματίτιδες, ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε τσιμπήματα, καψίματα και αλλεργία που προκαλούνται από τον ήλιο.
Χρησιμοποιείται ως φυτικός αντικαταστάτης της κορτιζόνης και επαναφέρει ένα αίσθημα ευεξίας στον οργανισμό. Ενδείκνυται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, άσθμα, εμφύσημα, βρογχίτιδα, ημικρανίες, γαστρίτιδα, ατροφία επινεφριδίων, αυξάνει την ποσότητα της κορτιζόλης στο αίμα αυξάνοντας έτσι την αντίσταση στην κόπωση και τα κρυώματα. Σαν γενικό αποτοξινωτικό μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ουρικού οξέος και ουρίας, είναι δε ένας χρήσιμος αντιτοξικός παράγοντας κατά όλων των τύπων των φαρμάκων και ειδικά αυτών της χημειοθεραπείας.
Το φραγκοστάφυλο αποτελεί τονωτικό των φλεβών και βοηθάει στην μείωση της πίεσης μέσω της ρύθμισης των επινεφριδίων. Χάρη στα συστατικά του, είναι εξαιρετικό κατά της κόπωσης, φυσικής και ψυχικής και εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των λοιμώξεων. Το φραγκοστάφυλο ισχυροποιεί και συμπληρώνει τη θεραπευτική δύναμη άλλων φυτών που χρησιμοποιεί η γεμμοθεραπεία. Πολύ απλά κάθε φορά που η συμβατική ιατρική χρησιμοποιεί κορτικοστεροειδή, το φραγκοστάφυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις σε μεγάλες δόσεις. Προσωπικά είναι το μόνο γεμμοθεραπευτικό σκεύασμα που θα το έπαιρνα μαζί μου σε ένα έρημο νησί.

ΠΗΓΕΣ
1. Roger Halfon, Gemmotherapy, The science of healing with plant stem cells, Healing Arts press, 2010
2.Dr J. Rosencwajg, Dynamic Gemmotherapy, 2nd edition, 2008
3 .W.Boricke,1999, Pocket manual of Homoeopathic Materia Medica and repertory B.Jain Publishers.
4. www.sigmaaldrich.com
5.http://plantstemcells.wikispaces.com/Black+Currant+%E2%80%93+Ribes+Nigrum
6. http://botanical.com/botanical
7.Ιnt Immunopharmacol. 2008 Dec 20;8(13-14):1781-6. Epub 2008 Sep 24. Effects of a new nutraceutical ingredient on allergen-induced sulphidoleukotrienes production and CD63 expression in allergic subjects.Caruso M, Frasca G, Di Giuseppe PL, Pennisi A, Tringali G, Bonina FP.2.
8. Biofactors. 2008:34(1):3-12. Chemical and biological studies of Ribes nigrum L. buds essential oil.Oprea E, Radulescu V, Balotescu C, Lazar V, Bucur M, Mladin P, Farcasanu IC.5.
9. Biosci Biotechnol Biochem. 2005 Nov:69(11):2042-50. Immunostimulatory effects of a polysaccharide-rich substance with antitumor activity isolated from black currant (Ribes nigrum L.).Takata R, Yamamoto R, Yanai T, Konno T, Okubo T.6.
10. Planta Med. 2004 Jul:70(7):620-6. High molecular weight polysaccharides from black currant seeds inhibit adhesion of Helicobacter pylori to human gastric mucosa.Lengsfeld C, Deters A, Faller G, Hensel A.

 

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top