You Are Here: Home » Αρθρα » Περίπτωση περιοδικού πυρετού

Περίπτωση περιοδικού πυρετού

Στον παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε την περίπτωση εξάχρονου κοριτσιού που 7 μήνες μετά την γέννησή του άρχισε να παρουσιάζει οξέα επεισόδια περιοδικού πυρετού. Το όνομα «Αρετή» αλλά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι υποθετική και αφορά τη διαφύλαξη του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Ιατρικό ιστορικό

Η φωτογραφία και το όνομα Αρετή γεννήθηκε στις 3-12-1997. Από 7 μέχρι 12 μηνών είχε εμφανίσει 8 εμπύρετα επεισόδια χωρίς εστία. Είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με τη διάγνωση της σηψαιμίας χωρίς να απομονωθεί μικρόβιο στις καλλιέργειες αίματος. Σε ηλικία 12 μηνών νοσηλεύτηκε ξανά με διάγνωση εξόδου ίωση-λεμφαδενίτιδα και χορηγήθηκε θεραπεία με Claricid sir. Τα επεισόδια είναι πανομοιότυπα, με υψηλό πυρετό, ρίγος, επίχρισμα στις αμυγδαλές και διόγκωση αριστερού τραχηλικού λεμφαδένα ο οποίος είναι σκληρός και επώδυνος, περιστασιακά διαπιστώνεται διόγκωση του σπλήνα. Έχουν δοθεί διάφορες αντιβιώσεις χωρίς ανταπόκριση στη χορήγηση, ο πυρετός επιμένει υψηλός για τρία εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της θεραπείας, στη συνέχεια υποχωρεί. Έχει νοσηλευτεί σε άλλες 2 περιπτώσεις στο νοσοκομείο, που αντιμετωπίστηκαν ως αμυγδαλίτιδα και της χορηγήθηκε Πενικιλίνη. Στις 5-10- 2000 διαγνώστηκε υποτροπιάζουσα λεμφαδενίτιδα, χορηγήθηκε τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη για 7 ημέρες. Τα εμπύρετα επεισόδια είχαν αυξηθεί και εμφάνιζαν περιοδικότητα κάθε 20 ημέρες.

 

Ομοιοπαθητικό ιστορικό: Η παραπάνω περιγραφή αφορά την παθολογική εικόνα της Αρετής μέχρι τις 26-10-2001. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε άλλες ιδιαιτερότητες της Αρετής που είχαν μεγαλύτερη αξία για την αναζήτηση του Όμοιου Πάθους. Είναι ένα καστανόξανθο, συνεσταλμένο και έξυπνο κοριτσάκι. Από την ημέρα που γεννήθηκε μέχρι 5 μηνών είχε έντονους κολικούς που χειροτέρευαν από τις 7μ.μ. και διαρκούσαν μέχρι τις 3π.μ. που έκλαιγε ασταμάτητα. Θήλασε εννέα μήνες χωρίς να παίρνει συμπλήρωμα από ξένο γάλα, το οποίο απεχθανόταν. Αναπτύχθηκε γρήγορα (οδοντοφυΐα, ομιλία, στήριξη, βάδισμα). Βλέπει εφιαλτικά όνειρα όπως π.χ. ότι πέθανε κάποιο μέλος της οικογένειας. Συχνά ονειρευόταν μια μάγισσα που προσπαθούσε να την κλέψει και ξυπνούσε έντρομη.

Έχει αυξημένη όρεξη για παγωμένα, νερό και παγωτό. Το ζεστό γάλα της προκαλεί πόνους στην κοιλιά, το παγωμένο δεν την ενοχλεί. Από φαγητά -όταν δεν έχει πυρετό- προτιμάει το ψάρι, το κρέας -κυρίως χοιρινό- και ζυμαρικά. Απεχθάνεται γενικότερα το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τα φρούτα. Το φαγητό της θέλει να έχει παραπάνω αλάτι.

Σωματικά έχει έντονα μειωμένη αντοχή και εξαντλείται εύκολα. Όταν τρέχει ή χορεύει, πονάει στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς (περιοχή σπλήνα), ο πόνος την αναγκάζει να σταματήσει και να διπλωθεί πιέζοντας την κοιλιά της. Ανέκαθεν ίδρωνε στην πλάτη και τον αυχένα ενώ αρκετά συχνά είχε σιελόρροια στον ύπνο της. Τα χέρια της ήταν πάντα παγωμένα. Έχει αγωνία με τα γηρατειά και το θάνατο. Φοβάται το σκοτάδι και τη θέα του αίματος.

Την ημέρα της επίσκεψης στις 15-3-2004 η παθολογική εικόνα είχε διαφοροποιηθεί. Η ευαισθησία στα κρυολογήματα αυξήθηκε, η περιοδικότητα δεν υφίσταται πλέον. Ήταν σχεδόν μόνιμα με πυρετό χαμηλότερης έντασης. Μερικές φορές είχε διάρροια, εμετούς, φαγούρα και πόνους στα αυτιά -χειροτέρευαν πάντα με το μπάνιο στην θάλασσα- συνήθως άρχιζε απο το αριστερό και στη συνέχεια το δεξιό. Αρκετά συχνά εμφάνιζε μολυσμένα από σταφυλόκοκκο δερματικά εξανθήματα. Έβηχε έντονα, ο βήχας χειροτέρευε όταν έμπαινε σε ένα ζεστό δωμάτιο και όταν φορούσε ζεστά ρούχα, τα οποία δεν ανεχόταν.

Δεν άντεχε τη ζέστη, ήθελε να περπατάει ξυπόλυτη για να δροσίζεται. Η όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια του πυρετού είχε εξαφανιστεί, είχε γίνει πολύ δύσκολη με το φαγητό της γενικότερα. Μόνο μετά τον ύπνο βελτιωνόταν κάπως η όρεξή της.

Σημαντικό επίσης για την ανεύρεση του σωστού φαρμάκου, είναι το γεγονός ότι στην αρχική του εκδήλωση ο πυρετός ανέβαινε γρήγορα, σε δύο ώρες άγγιζε τους 40 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια του πυρετού βογκούσε.

 

Ανάλυση περίπτωσης: Η συχνή χορήγηση αντιβιοτικών αποδυνάμωσε την άμυνά της Αρετής. Ο οργανισμός, δεν έχει πλέον τη δύναμη να εκφράσει την ένταση που είχε στην αρχή της ασθένειας. Η ζωτικότητα κάμφθηκε από τη φαρμακευτική καταπίεση. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ότι ο νοσογόνος αρχικός παράγοντας εισχώρησε βαθύτερα στον οργανισμό. Αυτό είχε αποδείξει μέσα από επιστημονικές έρευνες, παρατηρώντας κλινικές περιπτώσεις και γινόμενος ο ίδιος πειραματόζωο, ο ιδρυτής της Ομοιοπαθητικής Σάμουελ Χάνεμαν πριν 200 χρόνια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά στην κλινική πρακτική των Ιατρών και των Ομοιοπαθητικών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι ακαδημαϊκοί γιατροί δεν έχουν το μέσον εκείνο που ενισχύει τη ζωτικότητα του οργανισμού. Χρησιμοποιούν τις γνωστές κατασταλτικές μεθόδους που απευθύνονται στο σωματικό επίπεδο. Οι ομοιοπαθητικοί συχνά αναλαμβάνουν περιπτώσεις, όπου για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, αγωνίζονται μαζί με τον ασθενή τους, για να εξαλείψουν καταρχήν τις παρενέργειες -πρόσθετες ασθένειες- από τη φαρμακευτική καταπίεση. Στη συνέχεια θεραπεύεται το αρχικό πρόβλημα που είχε αναγκάσει τον ασθενή να επισκεφτεί τον γιατρό! Ακολουθούν δηλαδή την αντίθετη θεραπευτική διαδικασία πηγαίνοντας προς το αίτιο. Η Αρετή βρίσκεται τώρα στα αρχικά στάδια εμφάνισης χρόνιας νόσου. Αυτό αποδεικνύεται από τη χαμηλή αλλά σχεδόν μόνιμη πλέον ένταση του πυρετού, την αυξημένη συχνότητα των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων και την έντονη αδυναμία. Τότε είναι που οι γονείς της αποφάσισαν να καταφύγουν στην Ομοιοπαθητική.

Με την έναρξη της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής αγωγής, ο πυρετός άρχισε πάλι να ανεβαίνει όπως ήταν αναμενόμενο και να επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα των 40 βαθμών όπως συνέβαινε αρχικά. Τα μολυσμένα από σταφυλόκοκκο δερματικά εξανθήματα, μετά από έξαρση, σε μερικές ημέρες υποχώρησαν. Μετά 3 μήνες από την έναρξη της Ομοιοπαθητικής θεραπείας ο πυρετός σταμάτησε εντελώς επιβεβαιώνοντας έναν από τους «Ομοιοπαθητικούς νόμους» που ορίζει ότι η πραγματική θεραπεία θα έλθει με την αντίθετη φορά της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Τον έκτο μήνα εμφάνισε οξύουρους (σκουληκάκια) στον πρωκτό που εισχωρούσαν στον κόλπο. Η φαγούρα ήταν τόσο έντονη που διπλωνόταν, πίεζε με τα χέρια της τα γεννητικά της όργανα και τριβόταν με μανία στην περιοχή. Της χορηγήθηκαν σε διάστημα 5 ημερών δύο Ομοιοπαθητικά σκευάσματα και οι οξύουροι εξαφανίστηκαν μαζί με την έντονη φαγούρα. Η όρεξη για φαγητό επανήλθε, στο διαιτολόγιό της τώρα επιθυμεί σαλάτες και ορισμένα φρούτα όπως καρπούζι, σταφύλι και αχλάδια.

Σήμερα η Αρετή είναι 12 ετών, υγιέστατη, η αντοχή της είναι εξαιρετικά καλή (πρώτη στην αντοχή, στα αγόρια και στα κορίτσια δύο σχολείων) ενώ συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες στη ρυθμική γυμναστική στη χώρα μας.

Είναι μια από της εκατοντάδες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται καθημερινά με τη μέθοδο της Ομοιοπαθητικής. Η παραπάνω περιγραφή στόχο έχει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι σημαίνει υψηλή ζωτικότητα. Μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ένα τεστ ζωτικότητας, π.χ. πόσον καιρό έχουμε να ανεβάσουμε υψηλό πυρετό; Στην περίπτωση της Αρετής υπάρχει το πλεονέκτημα της μικρής ηλικίας που της παρείχε την υψηλή ζωτικότητα και ανάρρωσε σχετικά γρήγορα. Τι θα μπορούσε να συμβεί αν ήταν ένας ενήλικος στην θέση της; Θα χρειαζόταν σίγουρα πολύ περισσότερος χρόνος!

Η συμβατική ιατρική αναμφίβολα έχει να επιδείξει μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της διαγνωστικής (σύμβουλός μου στη διάγνωση ήταν ο παιδίατρος και οι εξετάσεις-καλλιέργειες) και της χειρουργικής. Οι επιφυλάξεις των Ομοιοπαθητικών αφορούν την κατασταλτική αγωγή και τη γενικευμένη χορήγηση που εστιάζει στην ασθένεια και όχι στον ασθενή! Απλοϊκά θα λέγαμε ότι ο κάθε άνθρωπος χαρακτηρίζεται από τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες. Ο θεραπευτής είναι υποχρεωμένος να παρατηρεί εκτός από την εκδήλωση της ασθένειας και τον τρόπο που αντιδρά ο κάθε ασθενής στην ασθένεια που εκφράζει!

Χρήστος Κόντης Ομοιοπαθητικός www.kethe.gr e-mail olistic@otenet.gr

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top