You Are Here: Home » Αρθρα » Βρογχικό άσθμα

Βρογχικό άσθμα

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ

Η πρώτη επίσκεψη του Νικήτα ήταν στις 16-9-2005 σε ηλικία 15 ετών. Συνοδευόταν από την μητέρα του, μια πληθωρική κυρία τόσο στο σώμα όσο και στις εκφράσεις της γενικότερα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο Νικήτας άρχισε να περιγράφει το πρόβλημά του. Σύντομα η μητέρα πήρε το λόγο αναφέροντας την περίπτωση του γιου της από τη δική της τοποθέτηση. Συχνά ο Νικήτας προσπαθούσε δειλά να παρέμβει αλλά οι αντιδράσεις της δεν του δίνανε περιθώρια επιλογής. Δεν ήταν απόλυτη ούτε έμοιαζε να μην τον εμπιστεύεται, έμοιαζε ανήσυχη για την υγεία του παιδιού της και ήθελε να δώσει όσο γίνεται καλύτερα τις σωστές πληροφορίες. Ήταν αυτό που στην καθομιλουμένη θα λέγαμε “με την ψυχή στο στόμα”. Η ίδια έλεγε, επέμενε να ακολουθήσουν την ομοιοπαθητική γιατί μετά από μια επείγουσα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας πριν 3 χρόνια ο γιος της δεν επανήλθε στην προηγούμενη κατάσταση υγείας.

Όταν ο Νικήτας ήταν 6 ετών οι γονείς του διέλυσαν το γάμο τους. Οι καυγάδες μεταξύ τους ήταν συχνοί και έντονοι, οι φωνές τους δεν τον αφήνανε να κοιμηθεί. Μαζί του ήταν καλοί και φιλικοί. Αποφάσισαν να μένει με τη μητέρα του αλλά ο ίδιος θα προτιμούσε να ζει με τον πατέρα του.

Ήταν ευτραφής και είχε μέτριο ύψος για την ηλικία του. Είχε κυρτούς ώμους με ελαφριά κύφωση (καμπούρα), λιγδιασμένα μαλλιά και λιπαρό πρόσωπο. Ανέδυε μια έντονη δυσάρεστη οσμή που έμοιαζε σαν να είχε περισσότερο από μια εβδομάδα να κάνει μπάνιο. Με πληροφόρησε ότι έκανε μπάνιο δύο φορές την ημέρα. Τον ενοχλούσε πολύ η ζέστη, βασανιζόταν, αντιπαθούσε το καλοκαίρι γι’ αυτό το λόγο απολάμβανε τη θερμοκρασία του χειμώνα. Ήταν ακατάστατος με τα πράγματά του και χαοτικός. Πηγαίνει σε μουσικό σχολείο και παίζει πιάνο, φλάουτο, ούτι, και ταμπουρά, επέλεξε να μάθει όλα αυτά τα όργανα γιατί εκεί έβρισκε διέξοδο διαφυγής και εκτόνωσης. Δεν είχε φίλους, θεωρούσε ανώριμα τα παιδιά της ηλικίας του. Τα βράδια δεν θέλει να μένει μόνος του στο σπίτι γιατί φοβάται, γενικά είναι ανήσυχος και χωρίς αυτοεκτίμηση. Σε ηλικία δέκα ετών είχε αϋπνίες, η μητέρα του τον πήγε σε ψυχολόγο και το ξεπέρασε. Όταν έχει διαγώνισμα στο σχολείο νοιώθει σφίξιμο στην κοιλιά και βγάζει άφθες στη γλώσσα από το άγχος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τρώει συνέχεια τα νύχια του.

Αποφεύγει να με κοιτάζει στα μάτια, όχι από ντροπαλότητα, μοιάζει περισσότερο με έλλειψη αυτοπεποίθησης και πληγωμένης περηφάνιας. Μοιάζει σαν να αγωνίζεται να διατηρήσει την ελπίδα βελτίωσης της συνολικής του υγείας και έκφρασης, για έναν αποδεκτό (από τον ίδιο) καλύτερο εαυτό. Το γεγονός της αναζήτησης βοήθειας από ειδικό είναι η πληγωμένη περηφάνια του “άτρωτου” εφήβου. Από 3 ετών ο Νικήτας έπασχε από βρογχικό άσθμα. Μέχρι 12 ετών λάμβανε χημική φαρμακευτική αγωγή. Κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης όλα του τα συμπτώματα χειροτέρευαν. Την περασμένη άνοιξη άρχισε να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται το άσθμα και δεν βελτιώθηκε καθόλου όπως συνέβαινε μετά το τέλος της Άνοιξης.

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη δόση ο Νικήτας ανέβασε υψηλό πυρετό. Ήταν το θετικότερο δείγμα που επιβεβαίωνε ότι ο Νικήτας σύντομα θα θεραπευτεί λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και το νεαρό της εφηβικής του ηλικίας. Στις 31-5-2006 και 8 μήνες μετά την πρώτη του επίσκεψη ο Νικήτας είχε αλλάξει εντελώς προσωπικότητα αλλά και ο σωματότυπός του. Αδυνάτισε 12 κιλά (χωρίς να κάνει δίαιτα), το ύψος του αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά, οι ώμοι και η πλάτη του ίσιωσαν και η ρυπαρότητα υποχώρησε. Το άγχος για τις εξετάσεις δεν τον ξαναενόχλησε, προσπαθούσε λιγότερο αλλά οι βαθμοί του βελτιώθηκαν.

Μείωσε τις ώρες που έκανε μουσική και αναφερόταν περισσότερο στους φίλου και στις εξόδους του που πριν δεν είχε μάλλον λόγο της μειωμένης αυτοεκτίμησης.

Η σχέση με την μητέρα του άλλαξε, τώρα υπερασπιζόταν με σθένος τις απόψεις του κάτι που η μητέρα δεν καλοδεχόταν γιατί ανησυχούσε ότι μόνον η ίδια ήταν σε θέση να διατηρεί τον έλεγχο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Νικήτα ήταν η μητέρα του. Αναγνωρίζοντας την παθολογία της, που ανταποκρινόταν στο Sulphur, της πρότεινα να ακολουθήσει την ίδια αγωγή με τον γιο της. Αρνήθηκε, θεωρούσε ότι τα προβλήματά της ήταν οι πολλές ευθύνες με κυρίαρχη την υγεία του Νικήτα. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι η ίδια προσέλκυε συνειδητά τις ευθύνες, ότι ήταν μέρος της παθολογίας που διαιώνιζε πολλά χρόνια. Η ένταση των προβλημάτων της αυξανόταν το ίδιο και η απόσταση από την συνειδητοποίηση της παθολογικής της κατάστασης. Δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί την αυτάρκεια που απέκτησε ο γιος της, κυριαρχούσε η ανησυχία της και δεν υπήρχε χώρος για κατανόηση. Αυτό που κυριαρχεί σε όλους τους τύπους Sulphur είναι το στοιχείο του εγωισμού και της φιλοδοξίας. Σε υγιή κατάσταση αναπτύσσουν αγάπη για τη γνώση και είναι πραγματικά πολύ ικανά άτομα. Σε παθολογική κατάσταση πρόκειται για θέμα εγωισμού και επιθυμία αναγνώρισης. Έχουν εμμονές να γίνουν αποδεκτοί, διάσημοι, ιδιοφυΐες. Στην συνέχεια επέρχεται η απογοήτευση και η κόπωση, θεωρητικολογούν χωρίς ειρμό στις σκέψεις τους, φιλοσοφούν ακατάσχετα, πετάγονται από το ένα θέμα στο άλλο, θυμώνουν όταν δεν τους αποδέχονται και αποσύρονται στον δικό τους καταρρακωμένο κόσμο. Την ίδια εικόνα σύγχυσης θα δούμε να υπάρχει και στην όψη, στο ντύσιμο τους αλλά και στο σπίτι ή στον χώρο της δουλειάς τους.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ: Η ομοιοπαθητική είναι προληπτική ιατρική. Το γεγονός ότι θεραπεύονται χρόνιες ασθένειες σημαίνει ότι οι βλάβες που έχουν προκληθεί είναι αναστρέψιμες π.χ. έχουν θεραπευθεί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με καρκίνο και γενικότερα ασθενείς που φέρανε βαριά και χρόνια νοσήματα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν θεραπευθεί ασθενείς που φέρανε την ασθένεια για πολλά χρόνια και έχει προκαλέσει αλλοιώσεις και βλάβες που δεν μπορεί ο οργανισμός να αποκαταστήσει. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την καταστολή με τα χημικά φάρμακα που είναι και το μοναδικό μέσο της ακαδημαϊκής ιατρικής, τότε πλέον ο οργανισμός έχει εξαντληθεί στερώντας πολλές φορές αν όχι όλες, την δυνατότητα ποιότητας στην ζωή του ασθενή. Όταν λαμβάνουμε χημικά φάρμακα το σύνολο του οργανισμού μας αντιδρά διότι τα αναγνωρίζει σαν απειλή, γι’ αυτό η “δόση” πρέπει να είναι ανθεκτικότερη της αντιδραστικής δύναμης του οργανισμού. Η ομοιοπαθητική ενισχύει τον οργανισμό με την ζωτικότητα που του είναι απαραίτητη για να αυτοθεραπευτεί. Δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας η παραπληροφόρηση δημιουργεί μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας. Όταν ο άνθρωπος μαθαίνει ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα έπρεπε να επισκεφτεί κατ’ αρχήν την ομοιοπαθητική. Πολλές περιπτώσεις μετά από πολλές δοκιμασίες με χημικά φάρμακα αποφασίζουν να επισκεφτούν την ομοιοπαθητική. Η δική μου πρόταση είναι να αναζητούμε παντού την ενημέρωση. Να μην επαναπαυόμαστε σε ιδιοφυΐες, η μόνη ιδιοφυΐα είναι η φύση που μας συνθέτει.

Το όνομα “Νικήτας” αλλά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι υποθετική για την διαφύλαξη του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Χρήστος Κόντης – Κλασσική Ομοιοπαθητική

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top