You Are Here: Home » Slider » Διέξοδος από την Κρίση; Κι όμως υπάρχει!

Διέξοδος από την Κρίση; Κι όμως υπάρχει!

Διέξοδος από την Κρίση; Κι όμως υπάρχει!
Γράφει: Αλέκος Χρήστου, e-mail: alex@greencorfu.com

 

Τα τελευταία χρόνια η λέξη που έχει εισβάλει στις ζωές μας και, όπως φαίνεται, μας έχει παραλύσει, είναι η Κρίση. Η κρίση αυτή είναι με μια πρώτη ματιά οικονομική. Πράγματι, οικονομικά τα πάμε χάλια όλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι περισσότεροι έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης ή του μισθού τους, πολλοί έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, άλλοι έχουν κλείσει ή σκέφτονται να κλείσουν το μαγαζί ή την επιχείρησή τους. Στο μεταξύ, το κόστος ζωής εξακολουθεί να ανεβαίνει. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν ήδη φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά κι εδώ, δίπλα μας…
Βεβαίως, η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια μια πολύ βαθύτερη κρίση που προϋπήρχε σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε κρίση αξιών, κρίση κοινωνική, κρίση πολιτιστική, κρίση περιβαλλοντική, κρίση πολιτική, κρίση συναισθηματική, κρίση… Από τη μια η κρίση σε όλους αυτούς τους τομείς μάλλον προϋπήρχε της οικονομικής, από την άλλη η οικονομική κρίση ενισχύει όλα τα προβλήματα σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό, προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η φτώχια φέρνει γκρίνια… Έχουμε εν ολίγοις παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο ανέχειας, γκρίνιας, κακομοιριάς και κατήφειας. Αυτός ο κύκλος πρέπει κάπως να σπάσει! Όλο και περισσότεροι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή, μια αλλαγή ριζική και βαθιά. Και η αλλαγή από τη μία πλευρά έχει να κάνει με πρακτικά ζητήματα, από την άλλη έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε σαν άνθρωποι. Ας πιάσουμε πρώτα τα πρακτικά.

Η γη φροντίζει τα παιδιά της…
Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να στραφούμε πάλι στη Μητέρα Φύση. Και από αυτήν την άποψη είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτό το καταπράσινο, εύφορο, πανέμορφο νησί που λέγεται Κέρκυρα. Είμαστε τυχεροί πρώτα από όλα γιατί έχουμε γη να καλλιεργήσουμε και δε θα πεθάνουμε της πείνας. Θα γυρίσουμε στη γη, θα ασχοληθούμε με νέους (αλλά και τόσο παλιούς!) τρόπους καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά, θα φτιάξουμε πάλι ποιοτικό λάδι, θα σταματήσουμε να εισάγουμε πατάτες από την Αίγυπτο και σκόρδα από την Κίνα.
Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους παρατημένους ελαιώνες να καθαρίζονται και να καλλιεργούνται. Επίσης βλέπουμε ανθρώπους να ασχολούνται με τα ρημαγμένα περιβόλια τους, να φυτεύουν πατάτες, κηπευτικά και λαχανικά, πρώτα από όλα για να έχουν να φάνε αυτοί και η οικογένειά τους. Και είναι σίγουρο ότι αυτή η τάση θα αυξηθεί όσο αυξάνεται η ανεργία και η ανέχεια.
Το κλειδί όμως είναι η ποιότητα. Από τη μία πλευρά είναι η εντατική γεωργία, με υβρίδια και μεταλλαγμένους σπόρους, με χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα και από την άλλη πλευρά η βιολογική γεωργία στις διάφορες μορφές της. Το μεγάλο πλεονέκτημα της βιολογικής γεωργίας είναι η ανώτερη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, τόσο επειδή δεν περιέχουν βλαβερά χημικά όσο και επειδή η γεύση τους είναι καλύτερη και η θρεπτική τους αξία υψηλότερη από τα αντίστοιχα συμβατικά. Μέσα στην κρίση όμως, η βιολογική γεωργία έχει κι ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι φτηνότερη! Αντί να σπαταλά ο παραγωγός χρήματα σε ακριβούς σπόρους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ, μπορεί να καλλιεργήσει τοπικές ποικιλίες, χρησιμοποιώντας κοπριά και αντιμετωπίζοντας τις ασθένειες και τα παράσιτα με φυσικές μεθόδους και παρασκευάσματα. Κι αν μέχρι τώρα τα βιολογικά προϊόντα είναι αρκετά ακριβά, ίσως αν παρακάμψουμε τους μεσάζοντες να μπορούν να διατεθούν σε τιμές αντίστοιχες με τα συμβατικά.
Εκτός από τη γεωργία, υπάρχει και η κτηνοτροφία, η οποία έχει σχεδόν εκλείψει από την Κέρκυρα. Φίλος μου έλεγε ότι θυμάται την εποχή που στον Παντοκράτορα έβοσκαν πάνω από 15.000 γιδοπρόβατα. Σήμερα μπορεί να είναι και λιγότερα από χίλια. Φυσικά, τα ζώα που εκτρέφονται ελεύθερα πάνω στο βουνό καμία σχέση δεν έχουν με τα βιομηχανικά παραγόμενα ζωντανά που τρώμε οι περισσότεροι. Το κρέας του ελεύθερου ζώου είναι καθαρό από αντιβιοτικά και κάθε είδους χημικά και η γεύση του δε συγκρίνεται με το συμβατικό. Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η στροφή σε φυσικά και παραδοσιακά προϊόντα που ήδη βλέπουμε γύρω μας θα ενταθεί, και άρα η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή θα γίνει πιο ελκυστική για πολλούς νέους ανθρώπους που τώρα συμπεριλαμβάνονται στη θλιβερή στατιστική του 60% ανεργίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψουμε ξανά αυτές τις γνώσεις που κατείχαν οι παλιοί και να τις εφαρμόσουμε.
Οι γνώσεις των παππούδων μας περιλαμβάνουν και τις ήπιες, παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης και επεξεργασίας των προϊόντων που μας δίνει η γη. Αλάτισμα, κάπνισμα, τυροκομία, τουρσιά, μαρμελάδες, εμφιάλωση, αποξήρανση και άλλες μέθοδοι συντήρησης δε χρησιμοποιούν παρά μόνο φυσικά υλικά και μέσα έτσι ώστε τα προϊόντα να διατηρηθούν για καιρό.
Ήδη υπάρχουν παραγωγοί, τόσο στον πρωτογενή (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) όσο και στο δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση με αρκετή επιτυχία. Σε μικρή κλίμακα βέβαια, αλλά η Κέρκυρα έχει αρχίσει να παράγει βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικά λαχανικά και φρούτα, μέλι άριστης ποιότητας, κρασιά, μαρμελάδες, εμφιαλωμένα ορεκτικά, αλλαντικά, βότανα και άλλα. Όλα αυτά τα ποιοτικά προϊόντα, εκτός των εσόδων που σημαίνουν για τους παραγωγούς τους άλλα και για όλο το νησί, έχουν και προστιθέμενη αξία. Μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού.

Τα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού τουρισμού
Η Κέρκυρα ήταν ένας από τους πρώτους οργανωμένους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ακόμη και πριν εφευρεθεί η λέξη τουρισμός, η Κέρκυρα δεχόταν επισκέπτες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι έρχονταν εδώ για αναψυχή, για να απολαύσουν το καλό κλίμα και για να θαυμάσουν την πανέμορφη φύση του νησιού. Σιγά-σιγά, όμως, ο τουρισμός και η «τουριστική ανάπτυξη» ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα η Κέρκυρα πια να θεωρείται (και να είναι σε μεγάλα τμήματά της) προορισμός μαζικού, φτηνού τουρισμού. Αυτή η «ανάπτυξη» που έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο του νησιού, έχει μολύνει τα νερά και τη γη με απόβλητα και σκουπίδια και εν τέλει έχει καταστρέψει ακόμη και οικονομικά τους περισσότερους επαγγελματίες του τουρισμού, φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Silvaland ridingΕυτυχώς, πάντα υπάρχουν λύσεις. Και λύσεις μπορεί να προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός σε πολλά επίπεδα. Πρώτα από όλα, όταν λέμε εναλλακτικός τουρισμός εννοούμε θεματικό τουρισμό, βασισμένο και περιστρεφόμενο γύρω από κάποια δραστηριότητα. Περιλαμβάνει φυσιολατρία, περιπάτους, ποδηλασία, ιππασία, διαλογισμό, ιστιοπλοΐα, και άλλες δραστηριότητες, ήπιες προς το περιβάλλον.
Τα πλεονεκτήματα αυτών των μορφών τουρισμού είναι πολλαπλά. Πρώτα από όλα, οι καλύτερες εποχές για πολλές από αυτές τις δραστηριότητες είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε αυτές τις εποχές, η τουριστική κίνηση στο νησί είναι μειωμένη. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει διαθεσιμότητα στα καταλύματα και οι τιμές είναι αρκετά φθηνότερες από την υψηλή περίοδο. Άρα και ο επισκέπτης μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και ο ξενοδόχος να νοικιάσει τα καταλύματά του, που αλλιώς θα τα είχε άδεια. Επιπλέον, οι περισσότεροι επισκέπτες που προτιμούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού έχουν περισσότερα χρήματα να διαθέσουν από το σημερινό μέσο τουρίστα. Και, ίσως το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια άλλη κουλτούρα, όσον αφορά τις διακοπές τους. Προτιμούν να ψυχαγωγηθούν παρά να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν τον ντόπιο πολιτισμό παρά να επιβάλλουν το δικό τους, να γευτούν αυθεντικές, ντόπιες γεύσεις και όχι σκουπίδια, προτιμούν τον ντόπιο ως οικοδεσπότη παρά ως υπηρέτη.
Και εδώ είναι που τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν σε συνεργασία με τον τουρισμό. Οι επισκέπτες αυτοί ψάχνουν να καταναλώσουν ντόπια φρούτα και λαχανικά, καλό Κερκυραϊκό λάδι, κρασί και μέλι και ό,τι άλλο μπορούμε να τους προσφέρουμε. Αποτελούν μια καλή αγορά για να μπορέσουν αυτοί οι παραγωγοί που θα επικεντρωθούν σε τέτοιου είδους προϊόντα να προωθήσουν την παραγωγή τους. Πιθανόν σε ένα δεύτερο επίπεδο οι ποιοτικοί επισκέπτες να λειτουργήσουν και ως πρεσβευτές αυτών των προϊόντων στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να διευκολύνει και τις εξαγωγές!
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι να κινητοποιηθούμε, να στρωθούμε στη δουλειά και να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Η ιστοσελίδα μας, www.greencorfu.com, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια προσπαθώντας να προωθήσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τοπικά προϊόντα, αλλά και τη δικτύωση μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με εναλλακτικά εγχειρήματα στην Κέρκυρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση οργανώσαμε πέρυσι μια συνάντηση (για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο www.alternativekerkyra.gr) και σχεδιάζουμε να οργανώσουμε άλλη μια προς το τέλος του φθινοπώρου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Τα στοιχεία επαφής μας θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, αλλά και στη διαφημιστική μας καταχώρηση στο Υγείας Όραμα.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top