You Are Here: Home » Αρθρα » Ο σπόρος της αλληλεγγύης και της ελπίδας μοιράστηκε στην Κέρκυρα

Ο σπόρος της αλληλεγγύης και της ελπίδας μοιράστηκε στην Κέρκυρα

Γιορτή ανταλλαγής σπόρων για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά
Στις 7 Απριλίου και για πέμπτη συναπτή χρονιά, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας διοργάνωσε την Ανταλλαγή Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών, με τη συμμετοχή του Εναλλακτικού Εργαστηριού Κέρκυρας και μελών της Αγροκολεκτίβας «Ελαία». Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη των υπεύθυνων και του προσωπικού του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες». Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την περσινή, παρόλο που ο καιρός ήταν άστατος και οι ανταλλαγές έγιναν σε ανοιχτό χώρο.
Η ανταλλαγή σπόρων έχει καθιερωθεί από την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι». Στόχος της να διασωθούν και διαδοθούν οι τοπικές ελληνικές ποικιλίες, πολύτιμες για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για έναν ακόμη πολύ σπουδαίο λόγο: δίνουν σπόρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την επόμενη χρονιά, σε αντίθεση με τους υβριδικούς σπόρους του εμπορίου που -όπως πολλοί γνωρίζουμε πλέον- ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη σοδειά, αλλά μόνο για μια χρονιά, αφού η δυνατότητα αναπαραγωγής τους έχει κλειδωθεί γενετικά. Πρόκειται για το γνωστό και απάνθρωπο κόλπο των καρτέλ της αγροτικής βιομηχανίας, ώστε να ελέγχουν την αγορά, και μαζί την τροφή μας την ίδια.
Σήμερα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι απειλή κρύβει αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης αλλά και να εκτιμήσουμε καλύτερα τον αγώνα που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας, γενιά με τη γενιά, προκειμένου να προσαρμοστούν τα ντόπια φυτά στο περιβάλλον κάθε τόπου.
Ίσως το χαρμόσυνο κλίμα που επικρατεί σε αυτές τις γιορτές να πηγάζει -υποσυνείδητα- από τη σιωπηλή εκτίμηση και υποχρέωση που νιώθει ο κάθε παρευρισκόμενος απέναντι στους προγόνους του. Διότι οι ντόπιες ποικιλίες στην πραγματικότητα μας συνδέουν άρρηκτα με το παρελθόν μας: οι πρόγονοί μας μας μιλούν μέσα από αυτούς τους σπόρους. Οι σημερινοί σπόροι είναι η χθεσινή ανάγκη επιβίωσης εκείνων των ανθρώπων και το νοιάξιμο να την εξασφαλίσουν στους απογόνους τους.
Άνθρωποι με χαμόγελα, που χαίρονται να βλέπουν άλλους ανθρώπους, ήρθαν, άκουσαν με ενδιαφέρον τους ομιλητές, δοκίμασαν τη μερέντα από χαρουπάλευρο, το αλάτι από βότανα και το τυράκι που έφτιαξαν επιτόπου ο καλεσμένος και εμπνευστής του «Πελίτι» Παναγιώτης Σαϊνατούδης και η σύζυγος του Σοφία Γίδα. Λίγο πριν το τέλος μοιράστηκαν τα πολυπόθητα φυτά και οι σπόροι, αλλά και η ελπίδα του χρόνου ο καθένας να φέρει νέους σπόρους και φυτά, ώστε να διευρυνθεί αυτή η προσπάθεια που εξασφαλίζει την επιβίωση και εξαλείφει την εξάρτηση.
Κι εμείς ωφεληθήκαμε, αφού εκτός από τους σπόρους που πήραμε -σήμερα που γράφουμε αυτή την παρουσίαση είναι ήδη φυτά γεμάτα καρπούς- συναντηθήκαμε με χαρούμενους ανθρώπους και μοιραστήκαμε και εμείς τη χαρά μας μαζί τους. Βρήκαμε επίσης αξιοσημείωτα πράγματα να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας όπως οι νοστιμότατες και πανεύκολες στην παρασκευή τους συνταγές της Σοφίας και του Παναγιώτη*. Σας παρουσιάζουμε επίσης την πολύ διαφωτιστική ομιλία του βιολόγου κ. Σταμάτη Γκίνη, διότι επιμένουμε σε μια ενημέρωση ελεύθερη και ουσιαστική.

Sporoi1Συνταγές από το «Πελίτι»

Κασέρι με λεμόνι
Υλικά: 5 λίτρα γάλα, 3 λεμόνια, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο για συντήρηση
Σκεύη: τουλπάνι (τσαντίλα) για το στράγγισμα, τρυπητό, ένα κεσεδάκι από γιαούρτι Σπιτικό 1 κιλό τρυπημένο στον πάτο (πολλές τρύπες με καρφί), ένα όμοιο κεσεδάκι ατρύπητο
Στραγγίζουμε το γάλα και το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην κολλήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το χυμό των λεμονιών. Όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Το γάλα «κόβει» αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο νεροχύτη το τρυπητό και πάνω του απλώνουμε το τουλπάνι, το οποίο έχουμε βρέξει για να μην κολλήσει το τυρί.
Αδειάζουμε εκεί μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Πιάνουμε τις άκρες του τουλπανιού και ανεβοκατεβάζουμε ελαφρά τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να φύγει ο πολύς ορός. Τοποθετούμε το τουλπάνι με το τυρί μέσα στο κεσεδάκι από το γιαούρτι που έχουμε τρυπήσει. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι. Τακτοποιούμε κάπως το τουλπάνι ώστε να μην έχει πολλές ζάρες και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο ατρύπητο κεσεδάκι. Μέσα σ’ αυτό βάζουμε βάρος -π.χ. μια πέτρα ή ένα γεμάτο βάζο- και το αφήνουμε έτσι 10-12 ώρες περίπου, να στραγγίσει καλά.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε μια χουφτίτσα χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το τυρί πάνω στο αλάτι. Ρίχνουμε άλλη μια χουφτίτσα από πάνω. Καλύπτουμε με δεύτερο πιάτο και πάνω βάζουμε πάλι βάρος. Το αφήνουμε άλλες 10-12 ώρες.
Κατόπιν το καθαρίζουμε -χωρίς πλύσιμο. Είναι έτοιμο ή να το φάμε ή να το αποθηκεύσουμε. Εμείς το συντηρούμε για 4-5 εβδομάδες βάζοντάς το μέσα σε ελαιόλαδο. Για να μην ξοδεύουμε πολύ λάδι, χρησιμοποιούμε πάλι ίδιου τύπου κεσεδάκι από γιαούρτι. Έτσι το κεφαλάκι του τυριού χωράει ακριβώς και χρειάζεται λίγο λάδι για να το καλύψει. Το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Από τα 5 λίτρα γάλα παρασκευάζονται γύρω στα 650 γρ. τυρί.

Γίδα Σοφία

* Τις συνταγές της μερέντας από χαρουπάλευρο και του αλατιού από βότανα μπορείτε να τις βρείτε στο www.peliti.gr

Δραστηριότητες αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης που ανοίγουν μια εναλλακτική οδό στην αντιμετώπιση της κρίσης.
5ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Εναλλακτικό Εργαστήρι Κέρκυρας
Από τις 24 μέχρι τις 26 Μαΐου το Εναλλακτικό Εργαστήρι Κέρκυρας (ΕΕΚ) πραγματοποίησε την καθιερωμένη του γιορταστική εκδήλωση που σηματοδοτεί και το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου. Ήταν ένα όμορφο πανηγύρι με συναυλίες, προβολή ταινιών, χορούς, σκάκι, χαριστικό παζάρι, έκθεση φωτογραφίας και ελεύθερο σχέδιο, έκθεση βιβλίου, εθελοντική αιμοδοσία και οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες.
sporoi2Στο 5ο τεύχος του Υ.Ο. δημοσιεύσαμε το άρθρο «δυναμική απάντηση του ΕΕΚ στο μνημόνιο». Το ΕΕΚ συνεχίζει ακούραστο την προσπάθειά του. Πρόκειται για μια σοβαρή και αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία εκτός των προσφερόμενων υπηρεσιών μεταδίδει το πνεύμα αλληλεγγύης που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Ένα δείγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς του εργαστηριού είναι οι 59 καθηγητές του που διδάσκουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, έκθεση, κοινωνική ανθρωπολογία, ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, νοηματική γλώσσα, αρχαία ελληνικά, ελληνικά σε μετανάστες, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, γερμανικά, τούρκικα, ιταλικά, αλβανικά, κινέζικα, ισπανικά, χρήση υπολογιστή, κιθάρα, παραδοσιακούς χορούς, ταγκό, ρεμπέτικο τραγούδι, τεχνικές κηπευτικής, παραδοσιακούς χορούς, τοπική ιστορία, λαϊκή τέχνη, μαθηματικά, cheap art, σκάκι, τεχνικές διαλογισμού και γιόγκα, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 2.000!
Στα θρανία λοιπόν και πάλι το Σεπτέμβριο! Για πληροφορίες σχετικά με τη δράση του ΕΕΚ μπορείτε να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή σελίδα http://enalaktikoergastiri.wordpress.com.

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Κέρκυρας «Μπουτσούνι»
Παρουσιάζουμε άλλη μια αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται στην Κέρκυρα. Το απόσπασμα που ακολουθεί το «κατεβάσαμε» από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν και υπογράφεται από την «ελεύθερη Ελληνίδα»:
Sporoi3Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στην Κέρκυρα, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου δεν γίνεται σε ευρώ, αλλά σε ΜΠΟΥΚΟΥΝΙΑ ή αλλιώς ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι, ανατοκισμοί ή τοκογλυφία.

Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:
• Ισότητα και Ισοτιμία. Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι /όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη ορίζουν την Ομάδα Συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.
• Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια. Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Συντονισμού. Μπορούν να παρευρεθούν στις συναντήσεις της Ομάδας, να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα όπου γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας.
• Συμμετοχή και Αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών, μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και τη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.6976 697 719 info@mpoutsouni.gr / http://mpoutsouni.gr/forum/index.php

Λόμπι και συμφέροντα μας σπρώχνουν προς έναν γεωργικό Μεσαίωνα.

Τι σκαρφίζονται οι εταιρείες για να περιορίσουν την ελεύθερη χρήση σπόρων.

Γράφει: Σταμάτης Γκίνης, βιολόγος

Sporoi4Εγκαταλείπεται η τεχνολογία του γενετικά τροποποιημένου σπόρου;
Μέχρι τώρα η γενετική μηχανική έδειχνε να εξυπηρετεί τη βιομηχανία ως ιδανική λύση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες μπορούν να πατενταριστούν και να εντοπιστούν στα χωράφια μέσω του γενετικού τους κώδικα. Οι γεωργοί που δεσμεύονται με σχετικά συμβόλαια, μπορούν να μηνυθούν για παράνομη αναπαραγωγή, σε περίπτωση που φυλάξουν και εμπορευτούν τον γενετικά τροποποιημένο σπόρο. Η βιοτεχνολογική βιομηχανία έχει αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη για τις τυχόν επιμολύνσεις χωραφιών και εμμένει σε θέσπιση ποσοτικών ορίων που επιτρέπουν την περιορισμένη γενετική μόλυνση σε καλλιέργειες χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, χωρίς αυτό να αναγράφεται στην ετικέτα.

Μία νέα τεχνολογική λύση: μοριακή σήμανση
Δεδομένης της εντεινόμενης ευρωπαϊκής αντίστασης στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, η βιομηχανία εισηγείται τώρα άλλες σχετικές τεχνολογικές λύσεις. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις περί εμπορίας σπόρων, επιδιώκουν τη δυνατότητα ταυτοποίησης των ποικιλιών μέσω μιας τεχνολογίας γενετικής ακολουθίας, γνωστής και ως Μοριακή Σήμανση.
Η τεχνολογία αυτή (η οποία δεν αποτελεί γενετική τροποποίηση) θα επιτρέπει στις εταιρείες να αναγνωρίζουν τις ποικιλίες τους στο χωράφι και να αποφευχθεί έτσι η εκ νέου σπορά τους το επόμενο έτος. Αγνοείται ωστόσο ο κίνδυνος πως αυτές οι γενετικές αλληλουχίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να εντοπιστούν σε ένα γειτονικό αγρό, λόγω διασταύρωσης και γονιμοποίησης των φυτών, δημιουργώντας τα ίδια ακριβώς προβλήματα για θέματα κυριότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους. Απειλή για τις τοπικές ποικιλίες.
Μια νέα αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με την εμπορία σπόρων δείχνει να αποτελεί ουσιαστική απειλή για τη διατήρηση και κυκλοφορία των τοπικών ποικιλιών, οδηγώντας μέχρι και στην απαγόρευση τους. Αντιθέτως, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες σπόρων μέσω της επέκτασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την προώθηση νέων τεχνολογιών ελέγχου για όλες τις εμπορικές φυτικές ποικιλίες.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχίσει να αναθεωρεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την εμπορία σπόρων από το 2008. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, η εμπορία σπόρων μη εγγεγραμμένων ποικιλιών (τοπικών, παραδοσιακών και ιδιοπαραγώμενων) δεν υπόκεινταν στις περισσότερες χώρες σε κάποιο ουσιαστικό έλεγχο, μιας και αποτελούσε σχετικά μικρό κομμάτι της αγοράς και διακινούνταν χωρίς ανταγωνιστικές εμπορικές προθέσεις. Τον Ιούνιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια οδηγία σχετικά με τη διατήρηση συγκεκριμένων ποικιλιών καταλήγοντας σε μια σειρά οδηγιών, οι οποίες εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Ο ρόλος τους είναι η ρύθμιση της εμπορικής κυκλοφορίας φυλών ζώων, φυτικών ποικιλιών προσαρμοσμένων σε τοπικές συνθήκες καθώς και εκείνων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα υποχρεωθούν σύντομα να ενσωματώσουν τις σχετικές οδηγίες στην εθνική τους νομοθεσία.

Διατήρηση της ποικιλομορφίας; Όχι και τόσο!
Παρά τον τίτλο που μιλάει «για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας», οι οδηγίες αυτές αντιφάσκουν μέχρι τώρα με το σκοπό τους, το να σταματήσει δηλαδή η απώλεια αγροτικής βιοποικιλότητας και να απλοποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Aν και επέτρεψαν την καταχώριση τοπικών ποικιλιών στους επίσημους καταλόγους, παράλληλα έχουν δημιουργηθεί υπερβολικά πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια.
Τρεις προϋποθέσεις θεωρούνται ιδιαίτερα παράλογες και εκτιμάται ότι εγκυμονούν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο απαγόρευσης των μη καταχωρημένων ποικιλιών:
1. Η ανάγκη απόδειξης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης ποικιλίας
2. Ο περιορισμός και η διανομή των τοπικών σπόρων μόνο στις περιοχές καταγωγής τους
3. Ο ποσοτικός περιορισμός της καλλιέργειας των ποικιλιών σε αναλογία με τις εμπορικές ποικιλίες

Οι πιέσεις του λόμπι της βιομηχανίας σπόρων
Σημαντικό ρόλο για τη μορφοποίηση των παραπάνω οδηγιών φαίνεται να έπαιξε η σποροπαραγωγική βιομηχανία, με διεθνή πια επιχειρηματική δραστηριότητα και με τις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες να ελέγχουν το 67% της αγοράς. Μεταξύ αυτών βρίσκονται κολοσσοί όπως η Monsanto, η Bayer και η Syngenta οι οποίες, πέραν της χημικής και βιοτεχνολογικής βιομηχανίας, έχουν εξαπλωθεί ραγδαία και στο χώρο της εμπορίας σπόρων.
Οι εταιρείες αυτές, δρώντας ως λόμπι εντός της Ε.Ε., ασκούν εδώ και καιρό έντονες πιέσεις για τη νέα νομοθεσία, απαιτώντας την ενίσχυση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία τους. Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι χάνουν αυτή τη στιγμή το 40% των εν δυνάμει αγορών λόγω «παράνομης αναπαραγωγής», όπως την ονομάζουν, καθώς και λόγω της σποροπαραγωγής μη καταχωρημένων ποικιλιών.

Παραγωγή και αρπαγή. Ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν οι εταιρείες σπόρων καταφέρουν και επιβάλλουν την ατζέντα τους;
Περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν ήδη επισημάνει την απολυταρχική επίθεση, πρωτίστως κατά των τοπικών ποικιλιών (του τελευταίου «ελεύθερου» κομματιού της αγροτικής παραγωγής) και τη δημιουργία μιας επικίνδυνα εξαρτημένης σχέσης συνδιαλλαγής και ελέγχου μέσω πατεντών και νέας τεχνολογίας, ακόμη και στους συμβατικούς σπόρους. Μια κατάφωρη αφαίρεση δηλαδή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της διατήρησης και ιδιοπαραγωγής σπόρων και μια τεράστια μεταφορά αξίας από τους αγρότες προς τις εταιρείες που διεκδικούν ανοιχτά πια βασικές γεωργικές διαδικασίες.
Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και κάποιοι συντηρητικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ανάπτυξης και έρευνας. Με μια βιομηχανία η οποία, μη μπορώντας να παράξει αξία μέσω της καινοτομίας, προσπαθεί να αρπάξει το τελευταίο υπόλοιπο της αγοράς και να αυξήσει τα κέρδη της, εμποδίζοντας ως εκ τούτου την οποιαδήποτε πρόοδο της γεωργίας.

«Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον»
Χρειάζεται άμεση αντίδραση στα νέα σχέδια των εταιρειών της παγκόσμιας σποροπαραγωγικής βιομηχανίας. Ο Παναγιώτης Σαϊτανούδης, ιδρυτής του Πελίτι επισημαίνει: «Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές».

Είμαστε πολίτες και όχι υπήκοοι
Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει στην «Ασκητική»: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Οι άνθρωποι που εργάζονται στον αγροτικό τομέα, οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και όλοι εμείς, οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να αναλάβουμε έμπρακτα την ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στις γενιές που θα έρθουν. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ποιότητα της τροφής, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ελεύθερων πολιτών (και όχι υπηκόων οικονομικών αυτοκρατοριών)!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ
Ακολουθεί ενημερωτικό μήνυμα που πήραμε πρόσφατα από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, δημιουργό του «Πελίτι». Εμείς στο Υγείας Όραμα έχουμε υπάρξει επανειλημμένα συνεργάτες και συνοδοιπόροι του «Πελίτι» στην αξιέπαινη και αφιλοκερδή προσπάθειά του, αφού νιώθουμε ότι μοιραζόμαστε πολλά κοινά οράματα. Έτσι είναι χαρά μας να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας τα νέα και άλλες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το «Πελίτι», χρήσιμες για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ή και να συμμετάσχει πιο ενεργά σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εφόσον το επιθυμεί. ΣτΕ

Αγαπητοί φίλοι του «Πελίτι», με χαρά σας ενημερώνουμε πως διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στις 21 Απριλίου 2012 στη γη του Πελίτι, και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στις 22-23 Απριλίου 2012. Μοιράστηκαν πάνω από 20.000 φακελάκια με σπόρους και 7.000 φυτά σε 7.500 άτομα που ήρθαν στη γη του Πελίτι. Στις Διεθνείς ημέρες Σπόρων συμμετείχαν 13 χώρες, οι κάτωθι: Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μαρόκο, Τυνήσια, Τουρκία, Γάλλια, Ιταλία, Ελβετία. Βίντεο και φωτογραφίες της γιορτής μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Πελίτι, www.peliti.gr.
Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως πλέον μπορείτε να στηρίζετε οικονομικά την προσπάθεια του Πελίτι και μέσω της ιστοσελίδας κάνοντας τη δωρεά σας μέσω paypal, πατώντας «Donate» από την κεντρική μας σελίδα. Η οικονομική στήριξη από μέρους σας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Για οτιδήποτε άλλο γράψτε μας στο peliti@peliti.gr.
Για την καλύτερη ενημέρωση σας για τις δράσεις του Πελίτι, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.peliti.gr.
Το γραφείο του Πελίτι βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στο Ν. Δράμας και είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις εννιά το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. Τηλ.: 25240 22059. Μπορείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να σας στέλνουμε τα νέα μας.

Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε. Για το Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top