You Are Here: Home » Αρθρα » Φθινοπωρινά φυτέματα

Φθινοπωρινά φυτέματα

Γράφει: η Φωτεινή Σγούρου Γεωπόνος

Την εποχή της κρίσης, ένας περιποιημένος κήπος μπορεί να δώσει διατροφικές και υγιεινές λύσεις αλλά και να βοηθήσει πολύ στην τόνωση της ψυχολογίας μας. Χρειάζεται όμως γνώση και ιδιαίτερη προσοχή, πολύ περισσότερο γιατί φέτος προηγήθηκε ένα πολύ ζεστό και χωρίς βροχές καλοκαίρι.
Ένα καλοκαίρι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό για όσους αποφάσισαν να φυτέψουν τα εποχιακά λαχανικά και λουλούδια τους, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες του, σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία, ευνόησε την ανάπτυξη ασθενειών και εντόμων πολύ επιβλαβών για τα φυτά μας. Αποτέλεσμα ήταν να ταλαιπωρηθούν τόσο τα καρποφόρα, όσο και τα καλλωπιστικά φυτά που είχαν φυτευτεί.
Φθινόπωρο πλέον και οι θερμοκρασίες σιγά σιγά πέφτουν, έρχονται και οι πρώτες βροχές. Είναι η εποχή που μπορούμε να φυτέψουμε πολλά από τα χειμωνιάτικα λαχανικά και λουλούδια.

garden1Η προετοιμασία του εδάφους
Αρχικά πρέπει να ετοιμάσουμε το έδαφος ώστε το χώμα να είναι ελαφρύ και κατάλληλο για σπορά ή φύτευση των φυτών. Έτσι πρέπει να κάνουμε ένα καλό όργωμα στο έδαφος για να «δουλευτεί» το χώμα και στη συνεχεία να φρεζάρουμε για να «σπάσουν» οι μεγάλοι σβόλοι χώματος που θα σχηματιστούν. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίπασμα, κατά προτίμηση βιολογικό, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των νέων φυτών. Αυτό καλό είναι να γίνει πριν το φρεζάρισμα, ώστε να ενσωματωθεί στο χώμα το λίπασμα και να κατανεμηθεί πιο σωστά. Τέλος με τη τσουγκράνα ισοπεδώνουμε την επιφάνεια του εδάφους για να είναι ομοιόμορφο.

garden6Η σπορά
Όταν το έδαφος μας είναι έτοιμο μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Ένας τρόπος είναι η σπορά. Ξεκινάμε ρίχνοντας στο χώμα τους σπόρους, προσέχοντας να είναι αραιά μεταξύ τους. Στη συνέχεια, πάλι με μια τσουγκράνα, ισιώνουμε το χώμα και με ένα φτυάρι ή άλλο εργαλείο προσπαθούμε να «πατήσουμε» το χώμα, ώστε ο σπόρος να έρθει σε καλή επαφή με τους κόκκους του χώματος και να φυτρώσει πιο εύκολα. Τέλος ποτίζουμε καλά προσέχοντας να πέφτει το νερό στο έδαφος σαν βροχή και όχι με πίεση για να εξασφαλίσουμε ότι οι σπόροι δε θα μετακινηθούν ή θα έρθουν στην επιφάνεια.
Μεγάλη είναι η ποικιλία των φυτών που μπορούμε να σπείρουμε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Παντζάρια, σέσκουλα, καρότα, ραδίκια, αντίδια, μαρούλια, μαϊντανό, ραπανάκια, ρόκα, σπανάκια, φινόκιο, βαλεριάνα καθώς και κοκκάρι για φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης μπορούμε να σπείρουμε λουλούδια που θα ανθίσουν το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη όπως άλυσο, σκυλάκι, παπαρούνα, γκοδέτια, βιολέτα, πανσές, μαργαρίτα και αλλά. Η εποχή είναι κατάλληλη και για τη σπορά του γκαζόν.

garden2Η μεταφύτευση
Εκτός από τα είδη που σπέρνονται, το φθινόπωρο μπορούμε να μεταφυτεύσουμε ποικιλία χειμωνιάτικων φυτών. Η μεταφύτευση είναι αρκετά εύκολη διαδικασία. Αφού έχουμε προμηθευτεί τα σπορόφυτά μας και έχουμε ετοιμάσει το έδαφος με τον ίδιο τρόπο όπως στη σπορά, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο χώμα, τοποθετούμε τη ρίζα του φυτού μέσα και σκεπάζουμε πατώντας ελαφρά το χώμα, ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλή επαφή με τους κόκκους του χώματος. Στη συνέχεια ποτίζουμε με άφθονο νερό για να μπορέσει η ρίζα να ενσωματωθεί καλά στο έδαφος. Τα φυτά που μεταφυτεύονται αυτή την εποχή είναι τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα, τα λάχανα, τα μαρούλια όλων των ποικιλιών και τα πράσα. Επίσης μαϊντανός, σέλινο, άνηθος καθώς και παντζάρι σε φυτό μπορούν κάλλιστα να μεταφυτευτούν. Τέλος είναι κατάλληλος ο καιρός και για την εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα, αφού, τόσο η θερμοκρασία, όσο και η υγρασία είναι ευνοϊκές για αυτή την εργασία.

garden3Χρώματα κι αρώματα με βολβούς
Πολύ ωραία άνθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι αυτά που βγαίνουν από τους βολβούς. Οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, τα ζουμπούλια, οι φρέζιες, οι νεραγκούλες, οι ανεμώνες, οι αμαρυλλίδες, οι κρόκοι είναι τα περισσότερα από αυτά τα είδη. Για να ανθίσουν οι βολβοί αυτοί πρέπει να φυτευτούν το φθινόπωρο, από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη Νοεμβρίου. Οι βολβοί πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, καθαροί και βασικά όχι αφυδατωμένοι. Φυτεύονται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και όχι πολύ βαθιά στο χώμα, σχεδόν επιφανειακά.

Βάλτε μια τριανταφυλλιά
Κατά το τέλος του φθινοπώρου, περίπου στα μέσα του Νοέμβρη, αρχίζουν να κυκλοφορούν οι τριανταφυλλιές. Είτε συσκευασμένες, είτε γυμνόριζες, αν τις φυτέψουμε αυτή την εποχή ή μέσα στο χειμώνα έχουμε διπλό όφελος, Αφ’ ενός κερδίζουμε μια χρονιά από την ανάπτυξή τους, εφ’ ετέρου είναι πιο οικονομικές σε αυτό το μέγεθος, σε σχέση με τις ανοιξιάτικες που πωλούνται σε γλάστρες μεγαλωμένες.

garden4Δένδρα για …βιταμίνη C!
Τέλος αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για το φύτεμα δέντρων. Από τα καρποφόρα, τα εσπεριδοειδή μπορούν πολύ καλά να φυτευτούν από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Έτσι μπορούμε να φυτέψουμε πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, κουμ κουατ, περγαμόντο, κίτρο, γκρέιπφρουτ και όλα τα άλλα είδη των φυτών που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια. Βέβαια πρέπει να προσέξουμε η περιοχή που θα φυτευτούν να μην πλήττεται από παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Επίσης μπορούμε να φυτέψουμε διάφορους καλλωπιστικούς θάμνους που θέλουμε να σχηματίσουν φράχτες και μπορντούρες, όπως τα λιγούστρα, τα βιβούρνα, τα κυπαρίσσια λέυλαντ, τα λαγοκέρασα και διάφορα άλλα είδη. Βάζουμε λοιπόν γάντια και ποδιά, παίρνουμε τα εργαλεία και ξεκινάμε την κηπουρική για μια όμορφη, χρωματιστή και …νόστιμη χειμωνιάτικη συγκομιδή.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top