You Are Here: Home » Αρθρα » ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΕΝΝΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΕΝΝΑ

Γράφει: Σοφιάνα Κάντα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ionian ACT

Σε παγκόσμια πρώτη, προβλήθηκε στην Κέρκυρα ταυτόχρονα με 1000 άλλα σημεία σε όλο τον πλανήτη, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, η ταινία Freedom for Birth, υπό την οργάνωση της καλλιτεχνικής ομάδα Ionian ACT, σε συνεργασία με την ENCA Hellas (Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα) και την υποστήριξη της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας. Η ταινία έχει θέμα τα δικαιώματα της εγκύου στον φυσικό τοκετό και με αφορμή αυτή ξεκίνησε ένας μεγάλος διάλογος για τα περιγεννητικά ζητήματα.

genna

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η μητέρα επιλέγει…
Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει παρέμβει στη φύση και στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων σε τέτοια βαθμό ώστε όπως είπε και ο Χ. Μπουκάϊ «το μόνο πράγμα που έχει αφήσει παρθένο ο άνθρωπος προς το παρόν είναι ο θάνατος». Όμως, η γέννηση είναι η αρχή των όλων και γι’ αυτό και τρομερά σημαντική. Ποιός λοιπόν έχει πραγματικά την ευθύνη για το πώς και υπό ποιές συνθήκες θα γεννηθεί ένα παιδί; Σύμφωνα λοιπόν με την πρώτη σχετική δίκη που έγινε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χάγης το 2008, η γυναίκα έχει το δικαίωμα επιλογής των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα φέρει στη ζωή το παιδί της και για πρώτη φορά ο φυσικός τοκετός αναγνωρίστηκε ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Στο μαιευτήριο χωρίς ελεύθερη βούληση
Θεωρείται αυτονόητο, αλλά πόσες γυναίκες μπορούν όπως τα υπόλοιπα θηλαστικά να επιλέξουν έναν ασφαλή, οικείο, ζεστό χώρο (για παράδειγμα το σπίτι τους) να γεννήσουν με την αρμόζουσα πλήρη ιατρική κάλυψη; Πόσες γυναίκες πραγματικά επιλέγουν την καισαρική ως κατάλληλο τρόπο γέννησης του παιδιού τους, όταν σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Οργανισμό Υγείας, μόνο στο 10-15% των γυναικών επιβάλλεται ιατρικώς η καισαρική, ενώ στα ιδιωτικά μαιευτήρια της Ελλάδας το ποσοστό φτάνει το 65% με τα χειρουργεία να λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή 10 με 8 μμ; Πόσες γυναίκες έχουν τον δικαίωμα να κινούνται ή να αλλάζουν στάση, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού; Πόσες γυναίκες πραγματικά ενημερώνονται για θέματα όπως η Βιταμίνη Κ, η ένεση γλυκόζης, ή η επισκληρίδιος; Τι επιπτώσεις έχει η ουδετεροποίηση των συναισθημάτων της επίτοκου όταν, σε αντίθεση με τα επιθετικά προστατευτικά ένστικτα των θηλαστικών, της παίρνουν το παιδί με το που γεννηθεί και της το φέρνουν αργότερα;

Το παιδί δεν είναι …καταναλωτικό προϊόν
Και μια που μιλήσαμε για τα δικαιώματα, ποιές είναι και οι ευθύνες μιας μητέρας όταν θέλει τον φυσικό τοκετό αλλά αρνείται τον πόνο, ζητάει παυσίπονα, ζητάει να μην νιώσει, να ξεμπερδεύει, να μην θηλάσει πολύ, να μην κουραστεί, λες και το παιδί είναι μια από τις πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, ένα πλάσμα που εξαρχής δεν του αφιερώνουμε χρόνο. Γιατί το μεγαλύτερο δώρο είναι να αφιερώσεις χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπάς.
Ακούγεται ότι πουλιούνται μωρά στο εξωτερικό με συγκεκριμένο κοστολόγιο. Αν είναι μελαχρινό έχει 3.000 ευρώ, αν είναι ξανθό και γαλανομάτικο φτάνει τα 50.000. Εμπόριο οι γέννες, προϊόντα τα μωρά. Καταναλωτική κοινωνία, καταναλωτικά αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τη ζωή.
Πόσα πράγματα θα χάσουμε και με τι ανθρώπινο κόστος θα τα ξαναβρούμε, αν τα ξαναβρούμε… Οι δεύτερης γενιάς κότες, πάντως, που βγαίνουν από τη κλωσομηχανή δεν ξέρουν να επωάζουν αυγά… Χάνεται η γνώση.
Κάποτε το άσπρο ψωμί, το επεξεργασμένο, ήταν το πολυτελείας, το ακριβό. Τώρα το μαύρο ψωμί, το ακατέργαστο, το βιολογικό είναι το πιο ακριβό. Μας αφαιρούν τα φυσικά, τα απλά, για να μας τα ξαναπουλήσουν πανάκριβα. Χάνεται η εμπιστοσύνη στην λαϊκή παράδοση χρόνων και μένουν οι γενιές ξεκρέμαστες, αφού η εξέλιξη δεν χτίζει πάνω στο παρελθόν και στην κεκτημένη γνώση αλλά την αναιρεί και την καθηλώνει μονίμως.

Ασθενής ή …απλώς έγκυος;
Πόσο οπισθοδρομικό ακούγεται σε κάποιους η γέννα στο σπίτι όπως έκανε η γιαγιά μας… Μήπως όμως το νοσοκομείο φτιάχτηκε για ασθενείς και εν προκειμένω μία έγκυος δεν είναι ασθενής, αλλά μια γυναίκα που περιμένει να ζήσει την πιο συναρπαστική, επίπονη, δύσκολη, όμορφη, εξυψωτική στιγμή στη ζωή της!
Ως άνθρωποι και ως κοινωνία πρέπει να διεκδικήσουμε την ελεύθερη γέννα, πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του νεογέννητου, δίνοντας του αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη, πρέπει να εμπιστευτούμε τα ανθρώπινα ένστικτα, να αγκαλιάσουμε τη φύση, να δώσουμε χώρο στην εξελικτική ροή.

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top