You Are Here: Home » Αρθρα » Ρεφλεξολογία

Ρεφλεξολογία

Φυσική αφάρμακος αγωγή για καλύτερη υγεία

Γράφει ο Νίκος Λαδικός, βιολόγος ρεφλεξολόγος, e-mail: nik_bio@giahoo.gr

Όπως μαρτυρούν αρχαιοελληνικά αγγεία, αιγυπτιακά ιερογλυφικά και κινέζικα χειρόγραφα, η Ρεφλεξολογία είχε αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και 4.500 χρόνια περίπου.

Έγινε γνωστή στη δύση στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον Αμερικανό Χειρουργό Φιτζέραλντ, και από τότε η εξέλιξη και η αποδοχή της είναι ραγδαίες.

Ενδεικτικά, στη Δανία το 10% του πληθυσμού δέχεται ρεφλεξολογία από 3.000 ειδικούς, ενώ στη Μ. Βρετανία ασκείται επίσημα σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα.

Στην Ελλάδα, το 2006 ολοκληρώθηκε ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα εφαρμογής της Ρεφλεξολογίας σε καρδιοπαθείς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Τέλος, στην Κίνα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία υπάρχουν 5 εκατομμύρια ρεφλεξολόγοι. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, εκατοντάδες αθλητές δέχτηκαν αγωγές ρεφλεξολογίας μέσα στο Ολυμπιακό χωριό.

 

Ορισμός της Ρεφλεξολογίας.

Η Ρεφλεξολογία είναι μία φυσική αφάρμακος αγωγή, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου.

Επιδιώκει να ανακουφίσει το σωματικό πόνο, να αναζωογονήσει τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και να προσφέρει σωματική ευεξία.

Σκοπός της ρεφλεξολογίας είναι να κινητοποιήσει και να ενδυναμώσει τις αμυντικές ικανότητες του ανθρώπου, καθώς, το παρατεταμένο άγχος, η συσσώρευση τοξινών και η συναισθηματική ένταση, εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.

Η Ρεφλεξολογία ισχυροποιεί το φαρμακείο του σώματος και ενεργοποιεί τις «ανεξάντλητες και θαυματουργές δυνάμεις αυτοΐασης», την ύπαρξη των οποίων πρώτος διαπίστωσε ο Ιπποκράτης.

Χαρτογράφηση στο πέλμα των ποδιών των αντανακλαστικών σημείων, όπως αυτά αντιστοιχούν στα όργανα και τις περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Τρόπος δράσης της Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία εφαρμόζεται στο πέλμα και στη ράχη των κάτω άκρων, όπου, σύμφωνα με τη θεωρία της Ρεφλεξολογίας, υπάρχουν τα ονομαζόμενα «αντανακλαστικά σημεία».

Τα αντανακλαστικά σημεία, είναι οι περιοχές που, όταν πιεσθούν ή μαλαχθούν με ειδικό τρόπο, προκαλούν ένα αντανακλαστικό ερέθισμα (ακούσια αντίδραση), σε αντίστοιχο όργανο, αδένα ή περιοχή του σώματος.

Ο μηχανισμός των αντανακλαστικών ερεθισμάτων, συνδέεται άμεσα με την παρουσία των 7.200 νευρικών απολήξεων, που έχουν εντοπισθεί έως σήμερα στο πέλμα των ποδιών.

Η Ρεφλεξολογία, επομένως, προκαλεί μία φυσική αφάρμακο επίδραση στο νευρικό σύστημα, το οποίο, με τη σειρά του, επηρεάζει το ενδοκρινολογικό, το μυοσκελετικό, καθώς και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

 

Που ωφελεί η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία έχει επιτυχή αποτελέσματα στην υποχώρηση των συμπτωμάτων, στη διόρθωση των δυσλειτουργιών και στην ανακούφιση του πόνου.

Συχνότερα προβλήματα υγείας στα οποία βοηθά η Ρεφλεξολογία είναι:

• Πονοκέφαλος, ημικρανία, ζάλη, ίλιγγος.

• Δύσπνοια, ιγμορίτιδα, καταρροή.

• Πόνος στον αυχένα.

• Πόνοι αρθρώσεων χεριών και ποδιών.

• Πόνος στην μέση, λουμπάγκο.

• Ισχιαλγία, πόνος στα γόνατα, “κάψιμο” στις γάμπες.

• Δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

• Πόνοι περιόδου, ακανόνιστος ¨κύκλος¨, PMS (προ της εμμήνου ρύσεως σύνδρομο).

• Ελλιπής ή διαταραγμένος ύπνος.

• Εξασθένιση σωματικών δυνάμεων, εύκολη κόπωση.

• Χαμηλός ρυθμός μεταβολισμού (μειωμένες καύσεις).

• Αίσθημα «κακής διάθεσης».

• Άγχος.

Αξίζει να τονισθεί ότι, πέραν των επιμέρους προβλημάτων υγείας, η Ρεφλεξολογία συνεισφέρει πάντα:

• Στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που συνεπάγεται, την καλύτερη θρέψη του οργανισμού και την ευκολότερη αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

• Στον καλύτερης ποιότητας ύπνο.

• Στην αύξηση της βιολογικής αντοχής και της νοητικής διαύγειας, καθώς παρέχει σημαντική ανακούφιση από το άγχος, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αντεπεξέρχεται ευκολότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

• Στη “θωράκιση” του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου, και, επομένως, βοηθά τόσο στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όσο και στη γρηγορότερη ανάρρωση από αυτά.

Συνολικά η φροντίδα που προσφέρει η Ρεφλεξολογία, αποσκοπεί στη γενική καλυτέρευση της υγείας του ανθρώπου, επιδιώκοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία του.

 

Ρεφλεξολογικοί χειρισμοί κατά την αγωγή

 

Παρενέργειες – θεραπευτική αντίδραση

Στη Ρεφλεξολογία δεν υφίσταται η έννοια της «παρενέργειας». Η αγωγή Ρεφλεξολογίας είναι απόλυτα ασφαλής, όταν ασκείται από σωστά εκπαιδευμένο Ρεφλεξολόγο.

Συχνά όμως, όταν ο άνθρωπος δέχεται για πρώτη φορά αγωγή Ρεφλεξολογίας, μπορεί να ακολουθήσει μια κατάσταση που ονομάζεται «θεραπευτική αντίδραση».

Η θεραπευτική αντίδραση, οφείλεται στην «απότομη» προσπάθεια του οργανισμού –και του εαυτού γενικότερα- να απαλλαγεί απο το «φορτίο» της συσσωρευμένης κούρασης, της έντασης και των τοξινών. Η θεραπευτική αντίδραση είναι απόλυτα ασφαλής, μικρής διάρκειας και, καθώς αποτελεί μια ενδογενή αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, ερμηνεύεται ως ένας θετικός δείκτης σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του θεραπευόμενου στη Ρεφλεξολογία.

 

Ρεφλεξολογία και επιστημονική έρευνα

Τα ευεργετικά οφέλη της Ρεφλεξολογίας, έχουν πιστοποιηθεί από πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών ανθρώπων που έχουν δεχθεί αγωγή Ρεφλεξολογίας.

Η αποτελεσματικότητα της Ρεφλεξολογίας όμως, διαπιστώνεται πλέον και από την επιστημονική έρευνα.

Εδώ και 15 χρόνια περίπου, αποτελέσματα ερευνών και κλινικών μελετών, ανακοινώνονται σε διεθνή συνέδρια Ρεφλεξολογίας και δημοσιεύονται, όχι μόνο σε έγκυρα περιοδικά Ρεφλεξολογίας (Reflexions, The FDZ journal κ.α.), αλλά και σε εξειδικευμένα ιατρικά περιοδικά διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (Obstetrics and Gynecology, British Medical Journal, American Geriatric Society κ.α.).

Αξίζει να τονισθεί ότι, η επιστημονική έρευνα στη Ρεφλεξολογία, ακολουθεί την ίδια ακριβώς κλινική διαδικασία (απλά τυφλό και διπλά τυφλό δείγμα), που ακολουθείται στις κλινικές και φαρμακολογικές μελέτες τις Κλασικής Ιατρικής.

Η έρευνα στη Ρεφλεξολογία παγκοσμίως, κυρίως όμως στην Κίνα, στη Δανία και τη Μ. Βρετανία, παρά τη δυσκολία εύρεσης οικονομικών πόρων για την υλοποίηση ερευνητικώνπρογραμμάτων, συνεχώς εξελίσσεται, δίνοντας νέα ερευνητικά ευρήματα.

 

Ο Νίκος Λαδικός είναι βιολόγος και Ρεφλεξολόγος.

Εργάζεται στην Πάτρα. Στη βιολογία, είναι πτυχιούχος του πανεπιστημίου Πατρών και εργάστηκε, στον ερευνητικό και τον εκπαιδευτικό τομέα, από το 1986 έως το 1999.

Στη Ρεφλεξολογία, είναι πτυχιούχος του κέντρου Ρεφλεξολογίας και έρευνας Αθηνών και του Ontario of Reflexology Καναδά.

Ασκεί τη Ρεφλεξολογία από το 1996 έως και σήμερα, από το 1998 έχει πραγματοποιήσει σειρά δημοσιεύσεων, διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Είναι τακτικό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, του International Council of Reflexologists των ΗΠΑ και του Association of Refleχologists της Μ. Βρετανίας.

Έχει επιπλέον εκπαιδευτεί, στο Shiatsu, στην Reiki θεραπεία, στο Emozon μασάζ και στις τεχνικές E.F.T. και E.M.D.R.

Holistic Life www.holisticlife.gr

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top