Τα οφέλη του παρθένου ελαιολάδου έχουν και γενετική βάση
Η νέα μελέτη δείχνει ότι εν μέρει υπάρχει και γενετική βάση στα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας, γεγονός που εξηγεί τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακής νόσου σε όσους επιμένουν …μεσογειακά.
Η έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κόρντοβα, υπό τον Φρανσίσκο Πέρεθ-Χιμένεθ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “BMC Genomics”. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχε η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε φαινόλες, στη γονιδιακή έκφραση 20 ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο, μια συνήθη κατάσταση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Επί έξι εβδομάδες πριν την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει να παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο, βιταμίνη ή συμπλήρωμα διατροφής.
Οι ισπανοί ερευνητές εντόπισαν 98 γονίδια που είχαν «εκφραστεί» με διαφορετικό τρόπο σε όσους είχαν καταναλώσει ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες. Αρκετά από τα «κατεσταλμένα» γονίδια είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις διαδικασίες και παθήσεις. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι η μεσογειακού τύπου δίαιτα, με έμφαση στο παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να επιδράσει θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, μειώνοντας την προδιάθεση των κυττάρων για φλεγμονές.
Οι φαινόλες περιέχονται γενικά στο ελαιόλαδο και σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες στο παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τον Πέρεθ-Χιμένεθ, «η έρευνα ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή, την παχυσαρκία και τη διατροφή, παρέχοντας στοιχεία στο πιο βασικό επίπεδο (σ.σ. το γενετικό) για τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου».
Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία www.biomedcentral.com/
Πηγή: Ελευθεροτυπία