You Are Here: Home » Αρθρα » Χειμερινά φυτέματα Γράφει: η Φωτεινή Σγούρου, Γεωπόνος

Χειμερινά φυτέματα Γράφει: η Φωτεινή Σγούρου, Γεωπόνος

Χειμερινά φυτέματα Γράφει: η Φωτεινή Σγούρου, Γεωπόνος
Ξεκίνησαν τα κρύα του χειμώνα. Μια εποχή την οποία κάποιοι θεωρούν άχρωμη και «ψυχρή», ενώ κάποιοι άλλοι ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Το κρύο, η βροχή και ο κακός καιρός, μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε ποιο κοντά με δικούς μας ανθρώπους  μέσα στο σπίτι. Η καλή παρέα και το τζάκι για να ζεσταθούμε, έχουν την τιμητική τους!

fytem2

Έτσι η ενασχόληση μας με τον κήπο και τη γη αναγκαστικά περιορίζεται. Βέβαια είναι και μία εποχή που η φύση ούτως ή άλλως  «κοιμάται», οπότε οι δραστηριότητες μας είναι λίγες.

Παρόλα αυτά όμως είναι κάποιες εργασίες που επιβάλλετε να γίνουν στη διάρκεια του χειμώνα.

Με το τέλος του φθινοπώρου που ο καιρός έχει κρυώσει, τα φυλλοβόλα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους και μπαίνουν σταδιακά στην περίοδο «λήθαργου», όπως χαρακτηριστικά λέγετε το διάστημα από την πτώση των φύλλων μέχρι την έναρξη της νέας βλάστησής τους. Αυτά τα φύλλα είναι νεκρά πλέον. επάνω τους όμως βρίσκονται διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί, όπως έντομα ή μύκητες, που έχουν εγκατασταθεί εκεί στη διάρκεια της προηγούμενης παραγωγικής περιόδου και που «φωλιάζουν» στα νεκρά αυτά φύλλα. Με αυτό τον τρόπο θα περάσουν τον χειμώνα και θα συνεχίσουν τον κύκλο της αναπαραγωγής τους την ερχόμενη άνοιξη, προκαλώντας εκ νέου προβλήματα στα δέντρα μας. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα της επιμόλυνσης των νέων φύλλων θα πρέπει να καθαρίσουμε το χώρο μας από αυτά. Έτσι με μια σκούπα για φύλλα απομακρύνουμε όσα έχουν πέσει και ή τα καίμε ή τα τοποθετούμε στον κομποστοποιητή μας. Στη συνέχεια καλό θα είναι να ψεκάσουμε το έδαφος κάτω από τα δέντρα μας με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από την αρχή Ιανουάριου και μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου, είναι απαραίτητο να ψεκάσουμε για τα έντομα που «φωλιάζουν» στους κορμούς των δέντρων με βιολογικά ή μη σκευάσματα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί.

Άλλη απαραίτητη εργασία που γίνεται αυτή την εποχή είναι το κλάδεμα. Ένας γενικός κανόνας είναι πως τα περισσότερα φυλλοβόλα φυτά μπορούν να κλαδευτούν στη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι όλα τα οπορωφόρα, όπως μηλιές, αχλαδιές, βερικοκιές, ροδακινιές, βανίλιες, κερασιές και γενικά τα φυλλοβόλα δέντρα κλαδεύονται όσο βρίσκονται στο στάδιο του λήθαργου. Το αμπέλι επίσης κλαδεύεται προς το τέλος Γενάρη με τέλη Φλεβάρη, ανάλογα το υψόμετρο και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Από τους ίδιους λόγους εξαρτάται και το κλάδεμα των τριαντάφυλλων, το οποίο και αυτό γίνεται στη διάρκεια κυρίως του Ιανουάριου. Μέχρι το ξεκίνημα της άνοιξης και την έναρξης της νέας βλάστησης καλό είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν το κλάδεμα των δέντρων μας.

Η λίπανση των δέντρων και των λουλουδιών είναι επίσης η εργασία που επιβάλλεται να γίνει κατά τη χειμερινή περίοδο. Η πλειοψηφία των φυτών χρειάζεται «φαγητό». Αρχικά σκαλίζουμε το χώμα γύρω από τις ρίζες και σε απόσταση μισό με ένα μέτρο από τον κορμό, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε στις ρίζες αέρα που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία τους και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κοπριά ή το λίπασμα και αναμοχλεύουμε το χώμα ώστε να το ενσωματώσουμε και να μην έχουμε απώλειες λόγω εξάτμισης των στοιχείων του. Τέλος ποτίζουμε καλά, στην περίπτωση που δεν έχουμε αρκετή βροχή, για να βοηθήσουμε τα πρόσθετα θρεπτικά στοιχεία να λιώσουν και να είναι διαθέσιμα στο φυτό μας την άνοιξη που οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες λόγω της επερχόμενης ανάπτυξής του. Η ποσότητα, η σύσταση καθώς και το αν θα βάλουμε βιολογικό ή όχι λίπασμα εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του φυτού.

Παρόλο που το κρύο και οι βροχές είναι αρκετά έντονα, κάποια φυτά πρέπει να φυτευτούν αυτή την εποχή του χρόνου. Έτσι όλα τα φυλλοβόλα οπορωφόρα δέντρα μπορούμε να τα φυτέψουμε από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Είτε είναι γυμνόριζα, δηλαδή χωρίς χώμα, είτε ακόμη καλύτερα, έχουν μπάλα χώματος στις ρίζες τους, είναι η ιδανική εποχή για να τα βάλουμε στο χώμα, ώστε το ξεκίνημά τους την άνοιξη να τα βρει τοποθετημένα σε οριστικό μέρος, όπου θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις νέες, υγιής ρίζες τους και να μας εξασφαλίσουν υγιή φυτά. Διαλέγουμε πάντα εύρωστα και πιστοποιημένα φυτά από φυτώρια που ελέγχονται, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά παθογόνων οργανισμών.

Αν θέλουμε την άνοιξη να έχουμε όμορφα, ευωδιαστά τριαντάφυλλα, πρέπει να φυτέψουμε τώρα τα νέα μας φυτά. Όπως ακριβώς τα δέντρα έτσι και οι τριανταφυλλιές βρίσκονται αυτή την εποχή σε λήθαργο και γι αυτό το λόγο θα εγκατασταθούν ιδανικά στο νέο τους χώρο ώστε την άνοιξη να δώσουν όλη την ανάπτυξή τους στη ρίζα αλλά και στα άνθη τους. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε νέα φυτά από τα κλαδιά που θα αφαιρέσουμε με το κλάδεμα, βοηθώντας τη δημιουργία ριζών με τη σκόνη ριζοβολίας για ξυλώδη φυτά.

Για όσους αποφασίσουν να καλλιεργήσουν τις δικές τους πατάτες, πρέπει να προμηθευτούν πατατόσπορο και να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε να τις φυτέψουν μέχρι το Μάρτιο. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των εδαφολογικών αναγκών. Ταυτόχρονα με τις πατάτες φυτεύεται το κρεμμύδι και το σκόρδο που προορίζεται για ξερό.

Τα κουκιά, ο αρακάς, το μπιζέλι και τα ρεβίθια καθώς και το σπανάκι, σπέρνονται από την αρχή ως το τέλος του χειμώνα. Οι σπόροι των κηπευτικών που θα καρποφορήσουν το καλοκαίρι, όπως πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες και πρώιμο λάχανο, σπέρνονται σε σπορείο για να μεταφυτευθούν την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, οπότε και υποχωρεί σταδιακά ο χειμώνας, μπορούμε να σπείρουμε κατευθείαν στη γη μεγάλη ποικιλία από σπόρους, όπως παντζάρι, σέσκουλο, καρότα, ραδίκια, μαρούλι, μαϊντανό, σέλινο, ρεπάνι, ρέβα , ρόκα και διάφορα άλλα ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Σε σπορείο βάζουμε τώρα τους σπόρους των λουλουδιών που θα μας χαρίσουν τα χρώματα και τα αρώματά τους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πανσέδες, βιολέτες, γαρύφαλλα, αγήρατο, καλέντουλα, σκυλάκι, φωτιές, κόσμος, ωραίο φύλλο, έρωτες, ναστούριο, πετούνιες, κατηφές, βερβένα, ζίνια, μενεξές είναι μερικά από το πλήθος των ανθέων που σπέρνονται κυρίως προς το τέλος του χειμώνα. Επίσης στη διάρκεια του Φεβρουαρίου ξεκινάμε το φύτεμα των ανοιξιάτικων βολβών δηλαδή αμαρυλλίδες, ανεμώνες, βεγόνιες, κάλλες, ντάλιες, γλαδιόλες, γλωξίνιες, λίλιουμ παιώνιες και πολλά ακόμη ήδη, που αν φυτευτούν αυτή την εποχή θα δώσουν άνθη αρκετά νωρίς το καλοκαίρι.

Όπως φαίνεται λοιπόν ακόμη και αυτή την «άχαρη» εποχή οι εργασίες που χρειάζεται ο κήπος μας δεν είναι και λίγες. Οπότε ας εφοδιαστούμε με μπότες, αδιάβροχο και γάντια και ας αρχίσουμε δουλειά, για να δούμε την άνοιξη τους κόπους μας να ανταμείβωνται στα χρώματα και τα αρώματα των φυτών μας.

 

Print Friendly

About The Author

Number of Entries : 146

Leave a Comment

COPYRIGHT 2013 © | YGEIASORAMA.GR | ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ GOCREATIONS.GR

Scroll to top